Gıda Konusunda Bilinçli Tüketici Nelere Dikkat Eder Kısaca

Gıda Konusunda Bilinçli Tüketici Nelere Dikkat Eder Kısaca

Gıda Konusunda Bilinçli Tüketici Nelere Dikkat Eder Kısaca

Gıdalar hakkında bilinçli tüketicinin katkı maddeleri konusunda neler bilmesi gerekir ?

European kelimesinin baş harfi olan E kodu gıdalardaki AB’de kullanımına izin verilen maddelerdir. Her gıda katkı maddelerinin uluslar arası kabul gören bir numarası vardır. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde çeşitli amaçlarla kullanılan 300 civarında gıda katkı maddesi yer almaktadır.

Gıda katkı maddelerindeki E kodu Sınıflanmasında;
Renklendirici : E100 – E180
Koruyucu : E200 – E285, E330
Antioksidan : E300 – E321
Kalınlaştırıcı, jelleştirici : E400 – E495
Tatlandırıcı : E950 – E959 kodlarıyla adlandırılmaktadır.

Satışı artırmak için gıda katkı maddelerinin kullanımındaki artış bir çok tehlikeyi de beraberinde getirmektedir. Gerekli denetimin olmadığı ülkelerde, insan sağlığı üzerindeki alerjik, kanser yapıcı, mutajenik ve teratojenik etkiler göz ardı edilebilmektedir.

Bu durumda tüketici olarak ne yapabiliriz;
Bilinçli bir tüketici hem üreticiyi doğru gıda katkı maddeleri kullanımı konusunda hem de devleti etkin kontrol yapma konusunda daha duyarlı hale getirecektir.

Hepimizin ve daha çok da bizden sonra gelecek kuşakların sağlıklı yaşaması için sağlıklı tohum ve damızlıklarla ülkemizde hem tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi , hem de kullanılacak kimyasalların organizmadaki durumunu değerlendirecek laboratuvarların kurulması (sadece yurtdışından gelen verilere göre maddeleri analiz yapmayıp, kendimizin de bu işte sorumluluk alması), deney hayvanlarında doz-yanıt ilişkisine bakılması; yukarda ihmal edildiği söylenen davranışsal fizyoloji deneyleri yapılması ve gerek laboratuvar aşaması gerekse bu kimyasalların kullanım aşamasının sıkı denetim altına alınması gerekmektedir. Alınacak yeni sonuçlara göre JECFA listesinde kimyasal madde grup değiştirebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir