İnsanlar Kırmızı ve Yeşil Renk Karışımı İle Sarı ve Mavi Renk Karışımını Göremiyormuş

Bilim insanları halen Kırmızı ve Yeşil Renk Karışımı İle Sarı ve Mavi Renk Karışımını nasıl ve hangi yolla görülebildiğini anlamaya çalışıyor.

Bilim insanları zamanla bu renk karışımlarının görülebildiğini keşfetti ancak onlara nasıl bakılması gerektiğini yine de öğrenmek gerekiyor.

Bilim adamı Hewitt Crane ve Thomas Piantanida 1983 yılında Science dergisinde yayınladıkları Kırmızımsı yeşil ve sarımsı mavi renklerin nasıl görünebileceği anlatıldı.

Araştırmacılar, kırmızı ve yeşil çizgilerin (ve ayrı görüntülerde mavi ve sarı çizgilerin) birbirine bitişik olarak ilerlediği görüntüler oluşturmuşlardı. Görüntüleri izleyicilerin gözlerine göre sabit tutmak için bir göz izleyicisi kullanarak bunları düzinelerce gönüllüye gösterdi. Bu deney her renk şeridinden gelen ışığın hep aynı retinal hücreye girmesini sağladı. Örneğin, bazı hücreler hep sarı ışık alırken diğer hücreler aynı anda sadece mavi ışık aldı.

Bu deneyin ardından insanlar hiç görmedikleri renkleri gördüklerini söylediler. Hatta deney sırasında bazı katılımcılar gördükleri renklerin renk olduğunu anladıklarını ama hangi renk olduğunu tarif edemediklerini söyledi.

Bu deney 2006 yılında bir grup bilim insanı tarafından tekrarlandı. Yıllar önce yapılan ilk deney sonunda hangi renkleri gördüğünü algılayamayan insanlara karşın 2006’da yapılan deneyde insanlar bu yeni renklere çamur rengi gibi dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir