Video Hakem Sistemi VAR Maçta Hangi Pozisyonlarda Kullanılıyor

Video Hakem Sistemi VAR Maçta Hangi Pozisyonlarda Kullanılıyor
Video Hakem Sistemi VAR Maçta Hangi Pozisyonlarda Kullanılıyor

VAR video hakem sisteminin nasıl kullanıldığı hakkında henüz, teknik adamlar başta olmak üzere seyirciler yeterli bir bilgiye sahip değil. Bu nedenle sıklıkla VAR eleştirilmeye başlandı. Taç atışlarında VAR kullanılmıyor. Sadece goller, penaltı kararları ve kırmızı kart kararlarında (ikinci sarı kartlar hariç) kullanılıyor.

Video Yardımcı Hakem Sistemi, sadece hakem bir karar verdikten sonra veya ciddi bir olayın gözden kaçması durumunda 4 kategorideki olaylarda kullanılıyor.

VAR uygulamasının sınırlı olduğu kategorideki olaylar şunlar:

1) Goller : Golden önce golün geçersiz olması için bir ihlalin olup olmadığını bildirmek. (Ofsayt olup olmaması gibi)

2) Penaltı ve penaltı yok kararları : Verilen veya verilmeyen bir penaltı kararında açık bir hata olmadığını bildirmek.

3) Doğrudan kırmızı kartlar (İkinci ihtarlar hariç) : Verilen veya verilmeyen bir ihraç kararında açık bir hata olmadığını bildirmek.

4) Yanlış oyuncuya kart gösterilmesi: Hakemin yanlış oyuncuya ihtar veya ihraç vermesi durumunda veya hangi oyuncunun cezalandırılmasının gerektiğini bildirmek.

VAR uygulaması sırasında hakemin kararını etkilemeye yönelik davranışlara izin verilmez. Maç hakeminin saha kenarında bulunacak monitörden inceleme yaparken, bu alana girip hakeme müdahale eden futbolcu ihtar alır. Yine bu alana giren takım görevlileri oyun alanı dışına çıkarılır. Oyun sırasında VAR incelemesi isteyen oyuncu ihtar alırken takım görevlisi de oyun alanı dışına çıkarılır.

TFF MHK Danışmanı ve FIFA VAR Uzmanı Roberto Rosetti, Türkiye’ye gelerek katıldığı seminerde Video Yardımcı Sistemi’ni (VAR) hangi olaylarda kullanılacağını şu şekilde açıkladı:

Video Yardımcı Hakem Sistemi (VAR); sadece goller, penaltı kararları ve kırmızı kart kararlarında (ikinci sarı kartlar için geçerli değil) kullanılacak.

Maçın hakemi Video Yardımcı Hakem’den aldığı bilgi sonrasında ya da önemli pozisyonlarda saha içine kurulacak ekrandan pozisyonu izledikten sonra kararını değiştirebilecek.

Video Yardımcı Hakem Sistemi’ndeki (VAR) temel prensip, minimum müdahale, maksimum yarar sloganı üzerine olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir