Galatasaray kuruluş tarihi gün ay yıl ne zaman

Galatasaray kuruluş tarihi gün ay yıl ne zaman
Galatasaray kuruluş tarihi gün ay yıl ne zaman

Galatasaray kuruluş tarihi 1 Ekim 1905 olduğu belirtiliyor ancak Galatasaray kulübü başkanı Özbek, Galatasaray futbol kulübünü Galatasaray Lisesinin kurduğunu ifade etti.. Galatasaray Lisesi’nde gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle bugün Galatasaray 110. kuruluş yıldönümünü kutladı. Etkinliklere çeşitli branşlardan Galatasaray forması giyen sporcularda katıldı.

Dursun Özbek yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi, “Kurumları ayakta tutan, kurumların asırlarca ayakta kalmasını sağlayan en önemli unsur ait oldukları köklerdir. Biz Galatasaray olarak bu manada çok şanslıyız. Köklerimiz son derece derinlere 1481 yılına kadar dayanıyor. Yine son derece kuvvetli bir gövdemiz var ve ait olduğumuz topraklara meyve vermeye, faydalar üretmeye devam ediyoruz. Maksadımız, İngilizler gibi toplu bir halde oynamak, bir renge ve isme sahip olmak, Türk olmayan takımları yenmek. Galatasaray daha yüz yıllarca ayakta kalacak çünkü köklerimiz çok sağlam. Sadece kulübün kuruluşu döneminde ortaya konan fedakarlığın ve dayanışmanın devam ettirilmesi gerekiyor” dedi.

Türk futboluna oyuncu ve teknik adam olarak uzun yıllar hizmet veren 92 yaşındaki Bülent Eken, alkışlar eşliğinde kulüp başkanı Dursun Özbek ile birlikte yaş kütüğüne 100. yıl plaketini çaktı.

Kuruluş yılı programı çerçevesinde, kulüp üyeliğinde 50. yılını dolduran 12 üye için hazırlanan berat ve madalyaların takdimi gerçekleştirildi.

Branşlara göre kazanılan kupalar tek tek tanıtılırken, en fazla alkışı tekerlekli sandalye basketbol takımı ve futbol takımının kazandığı kupalar aldı.

Organizasyon, kazanılan kupaların müzeye teslimi ve geleneksel Galatasaray pilavının yenmesiyle tamamlandı.

Galatasaray Lisesi Hakkında:
II. Bayezid, 1481 yılında Galata Sarayı Hümayûn Mektebi adında okulu kurdu.

1820 yılına kadar Osmanlı’nın önemli kurumlarından biri olan Galata Sarayı Ocağı, bu yıldan sonra Tıbbiye ve kışla olarak kullanıldı.

1 Eylül 1868’de Abdülaziz’in katıldığı bir törenle Mekteb-i Sultanî adıyla kurum yeniden faaliyete geçti. Dönemin Paris büyükelçisi ile Hariciye Nazırı Fuad Paşa’nın çabalarıyla kurum Fransa’daki lise eğitiminde öğrenci yetiştirir. Öğrenciler arasında Katolik, Ortodoks ve Musevî öğrenciler de vardır. 9-12 yaşlarında öğretime başlayabilen bu öğrenciler dil durumlarına göre Fransızca ya da Türkçe hazırlık okumaktadırlar. Ayrıca Farsça, Arapça, İtalyanca, Latince, Rumca, Ermenice ve Almanca dersleri isteğe bağlı olarak seçmeli ders statüsüne getirilirken, piyano ve keman dersleri de programa dahil edildi.

1927 yılında kurum, Galatasaray Lisesi adıyla ve Cumhuriyet devrimlerine uygun olarak eğitime başladı. Teneffüslerde Fransızca konuşma zorunluluğu kaldırıldı ve genel kültür dersleri Türkçe verilmeye başladı. 1968’de Mekteb-i Sultanî’nin kuruluşunun 100. yılı nedeniyle dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle liseyi ziyaret eder. 1975’te ise kurum, anadolu lisesi konumuna getirildi. 14 Nisan 1992 tarihinde Fransa Cumhurbaşkanı François Mitterrand ile Türkiye arasında imzalanan protokolle ilkokul ve üniversite eğitimini de kapsayan Galatasaray Eğitim Öğretim Kurumu hayata geçirildi. 1992 yılında Galatasaray Üniversitesi, 1993 yılında Galatasaray İlköğretim Okulu kuruldu.

Tüzüğe göre; kulübün feshi için Türk Medeni Kanunu ve Dernekler Kanunu hükümleri uygulanır.
Kulübün feshi için Genel Kurul toplantı yeter sayısı gerek birinci gerekse ikinci toplantı için Genel Kurula katılma hakkına sahip üyelerin 2/3 (üçte iki)’sidir. Bu konudaki karar, toplantıda hazır bulunan üyelerin en az 2/3 (üçte iki) çoğunluğu ile alınır. Genel Kurulca karar verildiğinde seçilecek 5 (beş) kişilik bir kurulca tasfiye işlemi yapılır. Tasfiye sonucunda kalan taşınır ve taşınmazlar ile sair değerler verilen Genel Kurul kararı uyarınca Galatasaray Lisesi’nin ihtiyaçları için kullanılmak kaydı ile Galatasaray Eğitim Vakfı’na devir olunur.

One Reply to “Galatasaray kuruluş tarihi gün ay yıl ne zaman”

  1. Çok yaşa Şanlı GALATASARAY. Sen sadece Türkiye’nin en büyük ve başarılı takımı değil, aynı zamanda Ülkenin en değeli ve saygın bir Eğitim Mabedisin. Ülkemi Eğitimine ve onun gelişimine yön vermiş ve halen vermekte olan TC’nin çok değerli bir Çınarısın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir