Futbolda Zihinsel Yorgunluk Performansı Düşürüyor

Futbolda Zihinsel Yorgunluk Performansı Düşürüyor

Futbolda Zihinsel Yorgunluk Performansı Düşürüyor

Kent Üniversitesi(İngiltere), Avustralya Teknoloji Üniversitesi ve Ghent Üniversitesi (Belçika) araştırmacıları; futbolda zihin yorgunluğunun koşma, isabetli pas ve şut becerilerini düşürdüğünü ifade ediyor.

Ortalama yeteneğe sahip 12 futbolcuya önce, futbola özel, sporcuların kısa mesafeli kulvarlarda bir öne bir geriye koştuktan sonra aynı işi kısa süre sonra giderek hızlanan tekrarlarla yaptıkları Yo-Yo Ara Dinlenmeli Performans Testi, 1. Düzey uygulanmış.

İkinci çalışmadaysa 14 futbolcuya önce bir spor salonunda topla dört yönde dört metre uzaklıktaki hedef plakalara 42 saniye içinde 16 başarılı vuruş gerektiren ve hatalarda ceza saniyeleri eklenen Pas Verme Testi ve Futbol Şut Testi uygulanmış. Ardından da sporcular kısa bir koşu yapıp bir kukaya dokunduktan sonra topun başına dönerek çeşitli mesafelerden, üzerine kale çizilmiş bir örtü üzerinde numaralı kutulara şut çekmeyi içeren ve şutun isabetiyle şiddetinin ölçüldüğü şut testine tabi tutulmuşlar.

Bu testlerden önce futbolculardan karışık sırayla 30 dakika süreyle Stroop testi denen yoğun zihinsel çaba gerektiren bir bilgisayar testini tamamlamaları ve 30 dakika da dergi karıştırmaları istenmiş. Her iki aşamadan sonra da katılımcılardan zihin yorgunluğunu ve motivasyonlarını bir skala üzerinden değerlendirmeleri istenmiş.

Bu çalışmalardan sonra zihin yorgunluğu derecelendirmelerinin yüksek olduğu görülmüş. Bu zihinsel yorgunluk, Yo-Yo IR1’de koşulabilen mesafe toplamını önemli ölçüde kısalttığı da belirlenmiş.

Zihinsel yorgunluk pas verme testindeki ceza puanlarının yükselmesine neden olurken şutların isabet yüzdesi ve şiddetini de düşürmüş.

One Reply to “Futbolda Zihinsel Yorgunluk Performansı Düşürüyor”

  1. Çok doğru maçta rakibi zihinsel olarak yıpratınca daha çok yoruluyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir