Futbolculardaki Zihinsel Yorgunluk Performansı Düşürür mü

Futbolculardaki Zihinsel Yorgunluk Performansı Düşürür mü

Futbolculardaki Zihinsel Yorgunluk Performansı Düşürür mü

Yurt dışında çok sayıda ülkede araştırmacılar tarafından yapılan çalışmalara göre zihin yorgunluğunun futbolcuların performansını etkilediği ortaya çıktı.

Bilimsel dergide yayımlanan çalışma bulgularına göre zihin yorgunluğu futbolcuların koşma, isabetli pas ve şut becerilerini düşürmekte.

Yapılan çalışmalarda futbolculara yarım saat süreyle Stroop testi denen yoğun zihinsel çaba gerektiren bir bilgisayar testi uygulandı.

Bilgisayar testi sonrası futbolculara özel performans testleri uygulandı. Her iki aşamadan sonra da katılımcılardan zihin yorgunluğunu ve motivasyonlarını bir skala üzerinden değerlendirmeleri istenmiş.

Stroop testi ardından yapılan zihin yorgunluğu derecelendirmelerinin yüksek olduğu görülmüş.

Zihinsel yorgunluk pas verme testindeki ceza puanlarının yükselmesine neden olurken şutların isabet yüzdesini ve şiddetini de düşürüyor.

Beyin yorgunluğu yüzde 40’lara kadar bir performans düşüklüğü ile sonuçlanıyor.

Birçok yönetici katı disiplin uygulamasının performans artırımı için çok büyük etken olduğunu düşünür, halbuki hoşgörüsüz katı disiplin uygulamaları iş verimliliğini artırmıyor, aksine düşürüyor. Çünkü aşırı baskı stes oluşturuyor, bu da performansı düşürüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir