Bitcoin Yasa Dışı Değil Ama Resmi Sistemlere de Dahil Değil

Amerikan Sermaye Piyasası Kurulu’na göre son zamanlarda sanal para birimi olarak bilinen Bitcoin sistemi de Ponzi benzeri dolandırıcılıkta kullanılmakta.

Ponzi Düzeni: İtalyan Charles Ponzi tarafından geliştirilen bir dolandırıcılık yöntemidir. ülkeler arasında değişim yapılabilen posta pullarının farklı ülkelerdeki fiyat farklılıklarından istifade ederek para kazandığını ileri süren Charles Ponzi, bu fikrinin satın alınmasının ardından her 100 dolara 90 gün sonra 150 dolar vereceği vaadi ile Aralık 1919’da 150 dolar olan varlığını, Temmuz 1920’de toplam 9 milyon dolara çıkardı. Ağustos 1920’de sistem çöktüğünde Ponzi’nin yaklaşık 20 bin yatırımcıdan topladığı 10 milyon dolar’dan geriye sadece 30 dolarlık kupon kalmıştı.

Amerika Senatosu’nda Bitcoin’in, meşru bir takas aracı olabileceği belirtilmiş ve bir tür finansal hizmet olarak takdim edilmişti. Türkiye’de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu(BDDK), kullanıcıları Bitcoin’in olası risklerine karşı uyardı.

Devletler şu an için resmi işlemlerde kullanılmasına izin vermese de bireysel kullanımı yasaklayamıyor. Bitcoin yasa dışı değil ama resmi sistemlere de dahil edilemiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir