Ruslar Neden Fenerbahçe Atkıları Takarak Meclis Başkanını Ziyaret Etti Osmanlı Rusya Fenerbahçe Tarihi

Ruslar Neden Fenerbahçe Atkıları Takarak Meclis Başkanını Ziyaret Etti Osmanlı Rusya Fenerbahçe Tarihi

2018 yılında Rusya Devlet Duması Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutski ve beraberindeki heyet Fenerbahçe atkılarıyla meclis başkanı İsmail Kahraman’ı ziyaret etmişti.

Bu ziyaretin en dikkat çeken tarafı Rus yetkililerin hepsinin, Fenerbahçe atkılarını takarak gelmesiydi.

Rusya Devlet Duması Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Slutski yaptığı açıklamada; İçinde bulunduğumuz ortam, 21. yüzyılın yeni dünya mimarisinin oluşturulduğu bir dönemdir. Yeni dünya mimarisinin içerisinde Rusya ve Türkiye olarak stratejik bir rol oynamaya devam edeceğiz.

Antalya’da 8-11 Ekim 2018 tarihlerinde 3. Avrasya Parlamento Başkanları Toplantısı’nın gerçekleştirilecek olması ayrı bir anlam taşıyor. Avrasya kıtasında Türkiye her zaman Avrupa ile Asya arasındaki köprü rolünü üstleniyor. Birbirinden binlerce kilometre uzakta olan ülkelerin meclis başkanlarının bir araya gelerek birçok konuyu görüşme fırsatı yakalayacak. Avrasya kıtasında yer alan ülkelerin güvenliği ve diğer konuları bir araya gelerek irdeleyeceğiz. Ekonomi ve çevre koruma meseleleri de gündeme gelecek” açıklamalarını yapmıştı.

Tarihte Rusya ile Osmanlı ilişkilerine Fenerbahçe aracılık etti. Fenerbahçe futbol takımının Rusya’nın Odessa futbol takımı tarafından davet edilmesi ve Haziran ayında müsabakalar yapmak üzere bu şehre gitmesi, bu dönemde Osmanlı Devleti-Rusya ilişkilerini geliştirme ve yakınlaştırma çabalarının bir devamıdır.

O dönem Çarlık Rusya’nın bir parçası olan Odessa ve Nikolayev şehirleri günümüzde bağımsız Ukrayna devletinin önemli kentleridir. Bu nedenle Fenerbahçe’nin ziyareti Ukrayna’nın spor tarihi açısından da önem taşımaktadır.

Fenerbahçe futbol takımı 8-22 Haziran 1914 tarihinde Rusya’nın Odessa ve Nikolayev şehirlerine gerçekleştirdiği seyahat ve bu iki şehirde Rus takımlarına karşı oynadığı 5 maç Osmanlı/Türk spor tarihinin önemli olaylarından birisidir.

Fenerbahçe’nin gerçekleştirdiği Rusya turnesi, Osmanlı Devleti ve Rusya arasında tarihte bilinen ilk ve tek sportif temas olmuştur.

Çarlık döneminde Odessa ve Nikolayev şehirlerine Osmanlı Devleti’nden bir futbol takımının gelmesi Rus futbol tarihi açısından da çok önemli bir olaydı. Çünkü 1917’deki Bolşevik Devrimi öncesi bu dönemde, yabancı futbol kulüpleri Rusya’da çok nadiren görülüyordu. Fenerbahçe açısından ise bu kulübün tarihindeki ilk yurtdışı deplasman seyahati ve müsabakaları olacaktı.

9 Haziran’da Odessa’ya ulaşan Fenerbahçe futbol takımı, Rus sporcular tarafından çok samimi bir şekilde ve sevgiyle karşılandılar. Kafileye çok büyük nezaket ve sevgi gösterildi.

Fenerbahçe Odessa’daki ilk maçını 10 Haziran 1914 Çarşamba günü Şeremetiyevski takımı ile gerçekleştirdi. Şeremetiyevski takımı 1908 yılında Albay Şeremetyev’in girişimiyle kurulmuştu. Kulüp, Odessa Futbol Ligi’nin oluşumunda en önemli rolü oynadı. O tarihte şehrin en ünlü ve güçlü kulübüydü.

Fenerbahçe-Şeremetiyevski maçı tarihte ilklere sahne olmuştur. Müsabaka Türk ve Rus tarihlerinde bilinen ilk sportif temastı. Aynı zamanda tarihte bir Ukrayna futbol takımının gerçekleştirdiği ilk uluslararası müsabakaydı. Maç Rus takımının 2-1 üstünlüğüyle sona erdi. Maçın ardından kurallara aykırı şekilde dışardan oyuncu kabul ettiği anlaşılan Rus kulübünü Odessa Ligi cezalandırdı.

12 Haziran 1914 Cuma günü Fenerbahçe ikinci maçını şampiyon Sporting kulübü ile oynadı. Fenerbahçe maçta 1-0 galip sayıldı.

Fenerbahçe Odessa’daki üçüncü ve son maçını 14 Haziran 1914 tarihinde Odessa Takımına karşı gerçekleştirdi. Bu müsabakada Fenerbahçe İngiliz, Alman ve Ruslardan oluşan karma bir takıma karşı mücadele etti. Fenerbahçe maçı 3-0 kaybetti.

Fenerbahçe, Nikolayev’deki ilk maçını 18 Haziran 1914 tarihinde Nikolayev ile gerçekleştirdi ve müsabakadan 1-0 yenik ayrıldı.

21 Haziran 1914 tarihinde oynanan ikinci müsabakada Fenerbahçe yine Nikolayev ile karşılaştı ve Fenerbahçe maçı 3-0 kazandı.

Rusya’da spor ve futbol Osmanlı Devleti’nden çok daha ileri ve gelişmiş bir düzeydeydi. Fenerbahçe’nin Odessa’da oynadığı üç takım da şehrin ve dolayısıyla Rusya’nın en önemli ve en güçlü futbol kulüplerindendi. Rus futbolcular fiziksel ve mental yönden çok daha profesyonelce maçlara hazır çıkmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir