İsrail Vatandaşları Filistin İşgaline Tepki Gösterdi

İsrail Vatandaşları Filistin İşgaline Tepki Gösterdi

Dünyanın karışmasının savaşlar çıkmasının sebebi genellikle siyasi kararlar dolayısıyla oluyor. Tel Aviv’de Rabin Meydanı’nda toplanan İsrail vatandaşları, iki devlet, bir umut yazan pankartlarla 50 yıldır süren İsrail işgaline tepki göstererek, Yeter! Hemen şimdi barış sloganları attı.

Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı protestonun, Batı Şeria ve Kudüs’ün doğusundaki İsrail işgalini eleştiren solcu hareket Şimdi Barış’ın çağrısıyla düzenlendiği belirtildi.

Düzenlenen gösteride, Binyamin Netanyahu önderliğindeki İsrail hükümeti ve İsrail’in Filistinlilere yönelik uygulamaları protesto edildi.

Hükümeti eleştiren hareketin lideri Avi Buskila, “İşgal, şiddet ve ırkçılığı destekleyen bir hükümetin getirdiği umutsuzluğa karşı artık İsraillilere, Filistinlilere ve tüm dünyaya İsrail halkının önemli bir bölümünün İsrail işgaline karşı olduğunu ve iki devletli çözümden yana olduğunu gösterme zamanı geldi. Yahudiler için 50 yıl önce demokrat bir devlet iken 50 yıl sonra diğer insanları zorla yöneten bir devlete dönüştük. Bugün buna bir nokta koyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Muhalif İşçi Partisi lideri İzak Herzog da gösteriye katılarak iki devletli çözüme desteğini gösterdi. Herzog, Rabin Meydanı’nda yaptığı konuşmada Başbakan Binyamin Netanyahu’yu korku salmakla ve barışa yönelik fırsatları kaçırmakla itham etti.

Gösteri, konuşma ve barış içerikli sloganların atılmasının ardından düzenlenen konserle sona erdi.

İsrail 1967’deki Altı Gün Savaşı sırasında Batı Şeria ve Doğu Kudüs’ü ele geçirmişti. Savaşın ardından Doğu Kudüs’ü ilhak etse de bu ilhak uluslararası toplum tarafından hiçbir zaman tanınmadı. Doğu Kudüs’te 200 bin, Yahudi yerleşimci bulunuyor.

Batı Şeria’da ise hâlihazırda 400 binden fazla Yahudi yerleşim yeri bulunuyor. Uluslararası toplumun sert eleştirilerine rağmen Başbakan Binyamin Netanyahu yerleşim yerlerinin inşasını devam ettirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir