Fareler Bir Tuşa Basılarak Katile Dönüştürülüyor

Fareler Bir Tuşa Basılarak Katile Dönüştürülüyor

Fareler Bir Tuşa Basılarak Katile Dönüştürülüyor

İnsanların ve farelerin yüzde 90’dan fazla geni ortaktır. Amerika’da lazer ışınlarıyla farelerin beyinleri bir tuşa basılarak kontrol ediliyor ve fareler katillere dönüştürülüyor.

Amerikan Yale Üniversitesi araştırmacılarından Ivan de Araujo ve ekibi sadece bir düğmeye basarak fareleri katillere dönüştürebiliyor. Lazer ışığı kullanılarak sinir hücrelerinin uyarıldığı çalışmalar optogenetik olarak isimlendiriliyor. Optogenetik yöntemle uyarılan fareler boyunlarını kaldırıyor, avlarının yerini buluyor, onları kovalıyor, yakalıyor, vücutlarına dişlerini batırıyor ve öldürüyor.

Bir laboratuvardaki kafesin içinde fare ve bir çekirge sakince dururken araştırmacının düğmeye basmasıyla fare çekirgenin üzerine atlayarak boynunu koparıyor.

Farelerin beyinleri üzerine yapılan çalışmalar sonucunda avlanmaya yönelten beyin bölgesi bulundu. Beyinlerinin bu bölgesindeki sinir hücreleri lazerler yardımıyla uyarılan fareler saldırganlaşıyor ve avlanmaya başlıyor. Sonuçlarla ilgili dikkat çekici bir nokta beyindeki avlanma bölgesinin korku bölgesinde olması.

Geçmişte bu yöntemle farelerin hafızalarında değişiklik ya da kendilerini susamış hissetmelerini sağlamak gibi araştırmalar yapılmıştı.

Yayımlanan araştırma sonuçlarına göre avlanma sırasında av takibini ve ısırmayı kontrol eden iki ayrı mekanizma beraber çalışıyor. Her iki mekanizma aynı anda uyarıldığında fareler bulabildikleri hemen hemen her şeyi avlamaya başlıyor ancak fareler sadece güçlerinin yetebilecekleri küçük avlara saldırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir