Ermenistan’da Azerbaycanlılara Uygulanan Etnik Temizlik

Ermenistan'da Azerbaycanlılara Uygulanan Etnik Temizlik

Ermenistan’da Azerbaycanlılara Uygulanan Etnik Temizlik

Ermenistan’da iki asır devam eden kovma ve göç ettirme sonucunda, tahminen 2 milyon Azerbaycan Türk’ü Ermenistan’daki tarihi yurtlarından göç ettirilmiştir.

Ermenistan’da hayata geçirilen etnik temizlemenin yeni dalgası SSCB’nin yıkılmasının son yıllarında meydana gelmiştir.

1988 yılı kış aylarından itibaren Ermenistan’da Azerbaycanlılara karşı etnik temizliğe başlanmış ve Türksüz Ermenistan sloganıyla hayata geçirilen etnik temizlik sonucu Ermenistan yönetiminin onayıyla şuan ki Ermenistan devleti topraklarından 40 bin 897 Azerbaycanlı ailesi, 185 bin 519 Azerbaycanlı zorla tasfiye edilmiş, evlerinden ve sahip olduklarından mahrum bırakılmıştır.

1992 yılına kadar Ermenistan’da yaşayan 250 bin Azerbaycanlının hepsi evlerini terk etmek zorunda bırakılmıştır. Ayrıca bu göçler sırasında insanlar öldürülmüş veya yaralanmıştır.

Ermenistan’da tek bir Azerbaycan Türkü kalmamıştır.

1948–1953 yılları arasında ve 1988 yılında Azerbaycan Türklerinin zorla Ermenistan’dan göç ettirilmesiyle Sovyetler Birliği Anayasası’nda öngörülen insan hakları, uluslararası hukuk normları ve milli eşitlik hukuku ihlal edilmiştir.

Yaşananlar yüzyılın başlarından başlayarak planlı şekilde Azerbaycanlılara karşı hayata geçirilen sistematik etnik temizleme hareketidir.

1988–1989 yıllarında Azerbaycan Türklerinin katliamı, bir merkezden yönetildiği ve yapıldığı için bu seneler zarfında vuku bulan olayların aşamaları ve karakteri Ermenistan’ın tamamı için aynıdır. Her yerde ilk olarak Ermeni haydut çeteleri, polisin ve il başkanlarının kontrolü ve katılımı ile Azerilerin evlerini basmış ve çıkıp gitmesini talep etmiştir.

Aynı dönem içinde Batı Azerbaycan’da (Ermenistan) çalışan Azerilere işyerlerine, onların çocuklarına ise okullarına girmelerine izin verilmemiş, dükkan ve pazarlarda Azerilere gıda vs. satılmamış, Azerilerin yaşam koşulları zor hale getirilmiştir. Bu gerçek manevi, psikolojik bir terör, sık sık fiziksel teröre de dönüşmüştür.

Ermenistan Yüksek Sovyet’i Başkan Yardımcısı Hovhannes Bağdarasyan’ın başkanlığında yer adlarının değiştirilmesine başlanmıştır. 90 Türk köyüne Ermeni isimleri verilmiştir. Ermenistan’dan Türk izinin silinmesine son 20 yılda daha da çok hız verilmiştir. Bu süreç içerisinde Ermeniler Batı Azerbaycan’dan Azerbaycanlıların izini kaybetmek üzere buradaki mezarlıkları, tarihi kültür varlıklarını, dini ibadet yerlerini, okul, hastane ve diğer binaları yerle bir etmişlerdir. Sadece 1988’den sonra Ermenistan’da (Batı Azerbaycan’da) Ermeniler Azerbaycanlılara mahsus 2000’den fazla mezarlığı yıkmıştır. Bugün Ermenistan tek uluslu, monoetnik devlete dönüştürülmüştür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir