Erkeklerde İdrar Tutamama Nedenleri Tedavisi

Erkeklerde İdrar Tutamama Nedenleri Tedavisi

Erkeklerde İdrar Tutamama Nedenleri Tedavisi

Her cinsiyet ve yaşta idrar kaçırmanın değişik tipleri, nedenleri ve buna göre değişik tedavileri vardır. Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı idrar torbası alışkanlıklarına ihtiyacınız vardır. Sağlıksız idrar torbası alışkanlıkları idrarı tutamamaya ve hatta altınızı ıslatmanıza yol açar. İşte sağlıklı bir idrar torbasına sahip olabilmek için herkesin atabileceği basit adımlar.

Prostat, sadece erkeklerde olan bir bezedir. Erkekler yaşlandıkça, uzun yıllar içinde prostat bezesi büyür ve kimi erkeklerde idrar tutamamaya neden olabilir. İdrar tutamama diğer sağlık sorunları nedeniyle de olabilir. İdrar tutamama sorunu erkeklerde üzüntüye ve utanca neden olabilir. İdrar tutamama aslında çok daha sık görülen fakat hekime başvurmada ihmal edilen bir sorundur. Kişinin yaşam kalitesini, aile ve sosyal ilişkilerini ve meslek hayatını etkileyen bir hastalıktır. Hekime başvuru geciktikçe hastalık ilerler.

1) Prostat iltihabı: Prostat bezinin şişmesi ve ağrımasıdır ve idrar torbası iltihabı nedeniyle olabilir. Genç erkeklerde daha yaygındır.
2) İyi Huylu Prostat Büyümesi: Prostatın orta yaşlarda başlayan yavaş yavaş büyümesidir.
3) Prostat kanserinin, çoğu kez herhangi bir uyarı işareti olmadan farkına varırsınız. Doktorunuz bunu bir kan testiyle ve prostatınızı kontrol ederek ortaya çıkarır. Erkeklerde en yaygın görülen kanser türüdür ve bu hastalığa yaşlılığınızda tutulma olasılığınız daha fazladır ancak, en kolay tedavi edilebilen kanser türlerinden de biridir.

Prostat belirtileri:
İdrar akışını başlatmakta sorun, başladıktan sonra idrarın yavaş akışı, gündüz ve gece daha fazla idrara çıkma gereksinimi duyma, idrar yaptıktan sonra veya tuvalete gitmeler arasında sızıntı, tuvalete gittikten kısa süre sonra yeniden idrara çıkma gereksinimi, acil idrara çıkma gereksinimi hissetme, idrar yaparken yanma veya acı hissi, idrarda kan; ve tuvalete gittikten sonra idrar, torbasının tamamen boşalmadığı hissi.

Prostat, büyüdüğünde idrar torbası çıkışını kapatabilir ve torbanın boşalmasını engelleyebilir. Kimi durumlarda idrar, dışarı sızmaya başlayana kadar birikebilir. Böyle bir durumda, hemen bir doktora başvurun. Aşırı etkin idrar torbasına, bir tıkanıklığı aşmak için çok fazla çalışan bir idrar torbası neden olabilir. Aşırı etkin bir idrar torbası kontrolünüz dışında daralabilir, bu da acil idrara çıkma gereksinimine neden olabilir. Tıkanıklığı açmak için yapılan ameliyattan sonra yine de acil idrara çıkma gereksiniminiz olabilir ve idrar torbası normale dönene kadar birkaç hafta içinde daha da kötüleşebilir. Prostat sorunlarını gidermek için yapılan ameliyat, az da olsa bazı vakalarda idrar torbası çıkışının kaslarını ve sinirlerini zedeleyebilir. Bu da idrar tutamamaya neden olabilir. Bu durum, kısa sürelidir, ancak prostat kanseri için yapılan büyük bir ameliyat uzun süreli idrar tutamama sorunlarına yol açabilir.

Prostat hastalıkları nedeniyle oluşan idrar tutamama sorunu tedavisi:
1. Doktora kontrol ettirmek (doktora gidince genellikle soru cevap şeklinde işlem yapılır organ kontrol edilmez)
2. İlaçlar
3. Prostat Ameliyatı
4. İdrar torbası eğitimi
5. Pelvis Tabanı Kas Eğitimi
6. İdrar ve Büyük Dışkı Tutma Ürünleri

Her 100 genç yetişkinden ikisi geceleri yataklarını ıslatmaktadır. Bu, yataklarını ıslatan çoğu yetişkin gencin bunu çocukluklarından bu yana yapmasıyla hem genç erkekler hem de genç kadınlar için sorun olabilir. Kimileri çocukluklarında yardım almış olsalar bile, çoğu genç bu konuda hiç yardım almamış olabilir. Yatak ıslatmanın zamanla geçeceğini veya buna yardımcı olunamayacağını düşünüyor olabilirler. Geceleri yataklarını ıslatan kimi gencin aynı zamanda gündüzleri de, daha sık ve normalden daha acil bir şekilde idrara çıkma ve aceleyle tuvalete giderken idrar kaçırma (buna aşırı etkin idrar torbası da denir) gibi idrar torbası sorunları olabilir.

Yatak ıslatma günlük yaşamı daha fazla zorlaştırabilir. Genç yetişkinler bu sorun nedeniyle utanabilir ve insanların bunu öğreneceklerinden korkabilirler. Ayrıca fazladan çamaşır yıkamanın masrafı ve iş gücüne de katlanmak zorunda kalabilirler. Geceleri evden başka bir yerde kalmak veya yatağı ya da odayı başka biriyle paylaşmak zor olabilir. Yatak ıslatmanın yakın kişisel ilişkiler için anlamı büyük üzüntü nedenidir.

Yatak ıslatmaya üç faktörün karışımı neden olur: vücudun gece boyunca yüksek miktarda idrar üretmesi; geceleri sadece küçük miktarda idrar depolayabilen bir idrar torbası; uykudan tam olarak uyanamamak. Kimi genç yetişkinde, idrar torbası işlevinde idrarın gün boyunca normal olarak dolmasını ve boşalmasını durduran bazı değişikliklerin olma olasılığı da vardır.

Dünya çapında yapılan araştırmalara göre; yatak ıslatma kimi ailelerde kalıtımsaldır, kimi idrar torbaları gün boyunca çok fazla idrarı tutamaz ve bu da geceleri sorunlara neden olabilir, kimi idrar torbaları tuvalette tamamıyla boşalmaz, bu da idrar torbasında idrar kalması anlamına gelir, kimi böbrekler gece boyunca fazla miktarda idrar üretir; ve yiyecek ve içeceklerden fazla miktarda tuz ve kalsiyum almak böbreklerin işlevini değiştirebilir.

Yatak ıslatmayı kontrol etmeyi güçleştiren başka faktörler de olabilir bunlar; kabızlık, böbreklerde veya idrar torbasında enfeksiyon, yeterince su içmemek, çok fazla miktarda kafeinli içecek ve/veya alkollü içki içmek, kimi ilaçların ve yasa dışı hapların kullanımı, alerjiler veya burun ya da üst solunum yolunu kapatan büyümüş bezeler ve bademcikler.

Genç yetişkinlerde yatak ıslatmalar çocuklarınkinden daha karmaşık olduğu için, idrar torbası sorunlarında özel eğitimi olan doktor, fizik tedavi uzmanı veya idrar ve dışkı tutma hemşiresi gibi sağlık profesyonelleri ile konuşmalısınız.

Bu sorunlarla karşılaşmamak için yapmanız gerekenler:
1) İyi tuvalet alışkanlıkları edinin; Günde 4-8 kez ve geceleri iki defadan fazla olmamak üzere tuvalete gitmek normaldir. Sadece idrar torbanız dolduğunda ve gitmeniz gerektiğinde tuvalete gitmeye çalışın. (Yatmadan önce tuvalete gidilebilir). İdrar torbanızın boşalabilmesi için acele etmeyin. Acele ederseniz ve idrar torbanızı tamamen boşaltmazsanız, zaman içinde idrar torbası enfeksiyonuna yakalanabilirsiniz.

2) Bağırsak Düzenini koruyun; Bağırsaklarınızın düzenli çalışması için çok meyve ve sebze yiyin ve etkinliğinizi koruyun. Dışkılama sırasında zorlanmayın, çünkü bu, pelvis taban kaslarınızı (idrar ve dışkı yapabilmenize yardımcı olan kasları) zayıflatabilir.

3) Bol su için; Doktorunuz yanlış olduğunu belirtmediği sürece, günde 6-8 bardak su için. İçtiğiniz kafein ve alkol miktarını azaltın. Bunlar idrar torbanızı olumsuz etkileyebilir. Çok fazla kahve, çay ve kola içmeyin. Hazır kahvede demli kahveden daha az kafein vardır. Çayda kahveden daha az kafein vardır.

4) Pelvis tabanı kaslarınıza iyi bakın; Pelvis tabanı kaslarınızı, pelvis tabanı kasları eğitimiyle güçlü tutun. Kaslarınızı doğru şekilde eğittiğinizi kontrol etmek için doktorunuz, fizik tedavi uzmanınız veya idrar ve dışkı kontrolü hemşirenizle görüşün.

5) Şu durumlarda doktordan yardım isteyin: öksürdüğünüzde, aksırdığınızda, güldüğünüzde, ayakta durduğunuzda, bir şey kaldırdığınızda veya spor ya da diğer etkinlikleri yaptığınızda, birkaç damla olsa bile altınızı ıslatıyorsanız; acil olarak idrar çıkarma gereksinimi duyuyorsanız, tutamayacağınızı güçlü bir şekilde hissediyorsanız veya tuvalete zamanında yetişemiyorsanız; sık sık ve düzenli olarak küçük miktarda idrar çıkarıyorsanız. Bu, küçük miktarlarda günde 8 defadan fazla anlamına gelmektedir (dolu bir çay bardağından az); idrara çıkmak için bir gece içinde iki defadan fazla kalkıyorsanız; beş yaşından sonra yatağı ıslatıyorsanız; idrar akımını başlatmada sorununuz varsa veya pürüzsüz bir akış yerine durup başlayan bir akış varsa; idrar yapmada zorlanıyorsanız; idrar yaptığınızda idrar torbanızın boşalmadığını hissediyorsanız; idrar yaparken yanma ve acı oluyorsa; İdrar veya dışkı tutamadığınız için yürümek, aerobik veya dans etmek gibi zevk aldığınız şeylerden vazgeçmek zorunda kalmışsanız; ya da idrar yapma alışkanlıklarınızda sizi endişelendiren bir değişiklik varsa.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir