Epilepsinin kesin tedavisi varmı

Epilepsinin kesin tedavisi varmı

Türkiye’deki epilepsi hastalarının üçte biri ilaç tedavisinden fayda görmeyerek bayılıyor. Bu hastalar cerrahi müdahaleyle etkili tedavi imkanına kavuşabiliyor.

Cerrahi tedavi ile nöbetler ya tamamen biter ya da nöbetlerin sıklığı ve şiddeti azalır.

Yaşam boyu süren bir hastalık değildir. İlaç tedavisiyle hastaların yüzde 60’ında nöbetler tamamen durdurulabilir.

Her yüz kişide bir görülen sorunken, Türkiye’de yaklaşık 800 bin civarında epilepsi hastası bulunuyor.

Halk dilinde sara hastalığı olarak adlandırılan epilepsi, beyin hücrelerinde bir takım nedenlerle normal olmayan elektriksel sorunlar yüzünden oluşan kontrol dışı hareket bozukluklarıdır. Bir akıl hastalığı değildir beynin kısa devre yapması olarak örneklenebilir.

Epilepsi hastalığı geçirmiş tanınmış isimler; Socrates, Fyodor Dostoyevsky, Vincent Van Gogh, Büyük İskender, Julius Caesar, Napoleon Bonaparte

Bazı epilepsi nöbetlerinde hasta yorgun ve hantal görünür az konuşur ve çevreyle bağlantısı kesilir. Sonra ne olduğunu hatırlamaz. Bazı epilepsi nöbetlerinde sadece el titremesi veya aniden sıçramalar olur.

Nöbete giren hastaların ağzına sert cisimler sokulmaya çalışılır ya da soğan koklatılır bu eylem çok büyük bir hatadır. Hastanın dişleri kırılır ve boğazına kaçan cisim nefes borusunu tıkar. Nöbet sırasında hasta sadece yan yatırılmalı başının altına yastık koyulmalı ve sağlık merkezine haber verilmeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir