En İyi Arama Sonuçları Şimdilik Yandex Arama Motorunda

Son yıllarda tekelleşmeyle arama sonuçları üzerinde oynamalar yaptığı belirlenen ve çok sayıda ciddi cezalara çarptırılan Google Arama motorunda arama yapıldığında istenilen içeriklere ulaşılamıyor.

Yandex arama motorunda ise sonuçlar üzerinde fazla kurcalama yapılmadığı için aranan sonuçlara kısa sürede ulaşılabiliyor. Yandex son zamanlarda Google’ı taklit ederek kalitesini biraz düşürse de yine de arama sonuçlarında Google’dan çok daha başarılı durumda.

Buna karşın Google, sahibi olduğu Android işletim sistemine varsayılan olarak Google arama motorunu gömülü olarak eklediği için ilk kullanıcılar yine Google’da arama yapmak zorunda kalıyor. Android, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olmasına rağmen çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır.

Android işletim sistemine alternatif, tüm tablet ve mobil cihazlara yüklenebilen ve çok sayıda oyunu çalıştırabilen daha düşük özelliklerdeki cihazlarda çalışabilen bir işletim sistemi üretildiği anda Google arama motoru piyasadan silinebilir. Google şu anda piyasadaki hakim konumunu kullanarak arama motorunu ayakta tutuyor.

Daha önce bilgisayar sektöründe Windows hakimiyetini Android sonlandırmıştı. Yandex, arama sonuçlarını google gibi bozmak yerine tabletlerde çalışan yeni bir işletim sistemi yazarak Google’ı taklit edebilse herşeyi değiştirebilir.

Google yıllarca arama sonuçlarından topladığı bilgileri kullanarak bir işletim sistemi yazdı ve yine arama sonuçları verilerinden yola çıkarak oyunlar üretti ve bu sayede Microsoft tekelini kırmayı başardı.

Microsoft, Windows işletim sisteminde yer alan kötü Internet Explorer ile bunu yapmaya çalıştı ve çok başarısız olarak piyasa hakimiyetini kaybetti. (Şu anda en fazla kullanılan internet tarayıcısı Andorid ile varsayılan gelen Google Chrome)

Apple hem bu tür arama sonuçlarına sahip bir şirket olmadığı için hem de her cihaza yüklenemediği için İOS ile bu başarıyı yakalaması çok zor gözüküyor.

Bir dönem, Yandex’in, adil rekabete aykırı hareket ettiği gerekçesiyle Google’a Rusya’da dava açtığı ve kazandığı belirtilmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir