Elektrik Kullanmadan Plastik Şişeyle Nasıl Lamba Yapılır

Elektrik Kullanmadan Plastik Şişeyle Nasıl Lamba Yapılır

Asya’da Filipinlerde Litrelik Işık projesi kapsamında basit bir güneş-temelli aydınlatma plastik şişelerle oluşturuluyor.

Plastik şişeler, yosunlaşma önlensin diye su ve renk açıcıyla dolduruluyor. Daha sonra bu şişeler evlerin çatılarına yerleştiriliyor ve çatıda bir ayna görevi görmeye başlıyor. Plastik şişeler 360 derecede ışığı yansıtarak gün içinde doğal bir lamba olarak çalışıyor.

Dünyada ışığa en ihtiyaç duyulan bölgelere aydınlığı götüren bu ışıkların 650 binden fazlası 20 ülkeye yerleştirilmiş durumda.

Özellikle doğal afetlerde ve karanlığa bürünen uzak bölgelerde bu pratik yöntemle aylarca karanlıkta kalınması önleniyor.

Projenin kurucusu Illac Diaz, kullanıcılara lamba için 10 parça verildiğini ve her bir parçanın el ile birleştirildiğini, en temel olarak devrelerin içine bakır şeritleri yerleştirildiğini, uzun vadede, bu tamir edilebilir güneş ışıklarını yerel parçalarla yapmayı öğrendiklerini belirtti.

Proje kapsamında yerel halk parçaları ödünç alıyor ve bu parçaları satıp para kazanmaya başladıklarında ise borçlarını geri ödüyor. Basit bir plastik şişe güneş lambasının fiyatı 3 dolar civarında.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir