Elektrik Faturası Az Gelmesi İçin Ne Yapmak Gerekir

Elektrik Faturası Az Gelmesi İçin Ne Yapmak Gerekir

Bir evde eşyaların tükettiği elektrik oranları şöyledir;
Buzdolabı yüzde 31,1
Aydınlatma yüzde 11,7
Çamaşır Makinesi yüzde 8,5
Bulaşık Makinesi yüzde 3,5
Isıtıcılar yüzde 9,3
Televizyon yüzde 6,7
Klima yüzde 15,0
Kurutma Makinesi yüzde 3,2
Diğer yüzde 10,9

Görüldüğü gibi bir evde en çok elektrik sarfeden iki şey Buzdolabı ve aydınlatma elektrik faturasının yüzde 43’ünü oluşturuyor. Bu nedenle buzdolabı satın alırken en az enerji harcayan tercih edilmeli ve aydınlatma olarak LED ampuller kullanılmalıdır.

Ayrıca elektrikli ısıtmayla alakalı her cihaz çok elektrik harcar(Saç kurutma makinesi, ütü, çamaşır, kurutma ve bulaşık makineleri, su ısıtıcılar, ısıtıcı sobalar gibi)

A enerji etiketine sahip ürünler düşük enerji ve su tüketimiyle yüzde 45 tasarruf sağlarken A üzerinde tasarruf sağlayan ürünler için A+, A++, A+++ ifadeleri kullanılıyor. A sınıfı bir buzdolabı B sınıfı buzdolabına yüzde 23, D sınıfı buzdolabına göre yüzde 45, G sınıfı buzdolabına göre yüzde 56 daha az enerji harcar. A üzerindeki her + işareti ekstradan yüzde 10 daha fazla tasarruf sağlıyor.

Bir dairede evde pişirilen yemekler ve bu yemeklerin saklanması, bulaşıkların yıkanması ve çamaşırların yıkanması ya da kurutulması, eğlence ve aydınlatma nedeniyle elektrikli aletler kullanılması için yılda yaklaşık olarak 6 bin kilowatt / saat elektrik harcanması gerekiyor.

Evlerde kullanılan elektriğe ait faturalardan yüzde 57,6 oranında enerji bedeli alınıyor ve yüzde 9,2 oranında kayıp kaçak bedeli tahsil ediliyor ancak yüzde 9,2 olarak alınan kayıp kaçak ücretleri faturada gösterilmiyor.
Elektrik faturalarında yer alan bazı ücretlerin oranları;

Kayıp Enerji Bedeli yüzde 9,2
Dağıtım Sistem Kullanım Bedeli yüzde 7,8
Elektrik Tüketim Vergisi yüzde 3,4
Perakende satış hizmeti bedeli ve sayaç okuma yüzde 2,2
İletim Sistemi Kullanım Bedeli yüzde 2,4
Belediye Tüketim Vergisi yüzde 1
Enerji Fonu yüzde 0,7
KDV yüzde 15,3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir