El Sistema Nedir

El Sistema Nedir

Güney Amerika’da yer alan Venezuela’da 1975 yılından itibaren tüm mahallelerde çocukların suçlardan uzak durması için kurulan müzik merkezlerinde ücretsiz müzik eğitimi sağlanarak, çocuklarla orkestra oluşturup, birbirlerine saygılı ve disiplinli olarak yaşamlarına devam edebilmelerini sağlayan oluşumun adına El Sistema deniyor.

El Sistema bütün dünyaya örnek olup takdir toplayarak farklı ülkelerde de yapılmaya başlandı.

2011 yılında yapılan Uluslararası İstanbul Müzik Festivali dünyaca ünlü Simon Bolivar Orkestrasını Türkiye’ye davet etti. Bu orkestra Venezuela’nın El Sistema’sının yetiştirdiği en güçlü orkestraydı. Simon Bolivar Orkestrası’nın festival konserinden sonra Türkiye’de müzik alanındaki herkes bu konserin coşkusunu ve ülkemizde de benzer bir çalışmanın etkili olacağını düşündü.

İstanbul’da yaklaşık on yıldır çocuklara ücretsiz müzik eğitimi veren Barış için Müzik Vakfı çok büyük oranda kurucularının kendi kişisel olanakları ile El Sistema örneğinden yola çıkarak eleman sayısı 90’ı aşan bir çocuk orkestrası kurdu. İKSV’ninde desteği ile 2014 yılı Avrupa El Sistema orkestra kampına ev sahipliği yapacak seviyeye getirdiği orkestra ile aralarında Salzburg El Sistema Kampı, Uluslararası İstanbul Festivali ve Borusan Filarmoni ile birleşerek Gürer Aykal yönetiminde gerçekleştirdikleri konserlerin de bulunduğu önemli etkinliklerde bulundu.

Türkiye’de bu sistemin yayılması için ilk şehir olarak Eskişehir-Tepebaşı seçildi şimdi bu model İzmir-Naldöken, Bursa-Nilüfer, İstanbul-Adalar, İzmir-Turgut Köyü bölgelerinde uygulanıyor.

Barış için müzik el sistema Türkiye kapsamında 2020 yılına kadar Türkiye’nin farklı şehirlerinde kurulacak orkestra ve korolar aracılığıyla 10 bin çocuğa ulaşabilmek ve farklı şehirlerde oluşan bu toplulukların katılımıyla 2020 yılında ulusal çocuk orkestra ve korosunun temelini atmayı hedefliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir