Nobel Ödüllerinin Ne Kadar Gayri Ciddi Olduğu Skandallar Sonrası İyice Ortaya Çıktı

Nobel Ödüllerinin Ne Kadar Gayri Ciddi Olduğu Skandallar Sonrası İyice Ortaya Çıktı

Yıllarca dünyada insanlar tarafından çok önemsenen ve ciddiye alınan Nobel ödüllerinde, bu ödülleri verenler hakkındaki skandallar giderek büyüyor.

Nobel Edebiyat Ödülü’nü her yıl veren İsveç Akademisi’nde yaşanan sızıntı ve cinsel saldırı skandalı gittikçe rezil bir hâl alıyor.

Daha önce Arnault’nun 7 kez Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan isimleri sızdırdığı ve 18 kadına cinsel saldırı düzenlediği iddiaları, eşi Katarina Frostenson dahil 6 üye ile Daimi Sekreter Sara Danius’un İsveç Akademisi’nden istifasına yol açmıştı.

İsveç Akademisi’nin yöneticisi istifa etti ama skandal büydükçe büyüyor. Bu kez Arnault’nun Akademi’nin villasında verilen resmi bir yemekte karşılaştığı Prenses Victoria’yı taciz ettiği yönünde bir dizi tanık ortaya çıktı.

Arnault skandalı, İsveç Akademisi ile birlikte Nobel Edebiyat Ödülü’nün de itibarını yerle bir etti. Akademi’deki istifalar, bu kez de yeni üye için oy verecek yeter sayının tutturulamamasına yol açtı. Bu yıl Nobel Edebiyat Ödülü’nün verilmemesi, gelecek yıl 2018 ile 2019 edebiyat ödülünün dağıtılması gündemde.

Bundan sonra bu ödüllerin ne kadar ciddiye alınacağı ise meçhul. Zaten ödülleri veren kişiler yıllardır eleştiriliyordu.

Pek çok eleştirmen ve okuyucu Nobel kurumunu eleştirmekte, İsveç Akademisi’nin kararlarını ve gerekçelerini doğru bulmamaktadır ve kararların arkasında genellikle siyasi nedenler olduğu belirtilmekteydi ve yaşanan skandalla bu durum iyice ayyuka çıktı.

İsveç Akademisi tarafından verilen bir ödül olması nedeniyle, üyelerin siyasi görüşleri, edebiyata bakış açıları ve İsveç’in siyasi politikası, kararların verilme sürecinde etkili oluyordu. Ödülü veren kurum yapısı uluslararası bir ödülü vermek için uygun değil. Sorunun esas kaynağı İsveç Akademisi’nin muhafazakâr yapısı.

İsveç Akademisi üyelikleri ömür boyu sürmekte, üyelerin edebiyat zevkleri ve edebiyata bakış açıları yıllar içinde hiç değişmez. İsveç Akademisi üyeleri tarafından, adaylar değerlendirilirken Fransızca, Almanca, Çince gibi diller dışında çok çeşitli dillerin çalışılmadığı görülmektedir. Türkçe, Danca dili gibi dillerde yazılan eserler sağlıklı değerlendirilmez. Nobel edebiyat ödülleri gibi uluslararası bir ödülün verilmesi için İsveç Akademisi yeterli değildir.

Böyle kusurlu bir yapıya sahip olmasına rağmen günümüze kadar bu kusurlu yapı sürmüş ancak yaşanan skandallar sonrası istifalar yeni üyelerin seçilememesine yol açmıştır.

2017 Nobel Barış Ödülü Kazananlar ve Geçmişte Ödül Verilen Skandal İsimler
Nobel Kimdir Ödülleri Nasıl Ortaya Çıktı Dinamiti Kim İcat Etti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir