Gaziantep’in Unesco Gastronomide 18 Dünya Şehri Arasına Girmesi Basına Anlatıldı

Gaziantep'in Unesco Gastronomide 18 Dünya Şehri Arasına Girmesi Basına Anlatıldı

Gastronomi konusunda UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına kabul edilen Gaziantep’in bu başarısı, basın mensuplarıyla paylaşıldı. Loğlaz salatası, maş piyazı, semsek ve kahke gibi geleneksel Gaziantep lezzetlerinin özel sunumlarla basın mensuplarına ikram edildiği kahvaltının öncesinde de katmer ve menengiç kahvesi hazırlanarak katılımcıların beğenisine sunuldu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye başkanı Fatma Şahin şunları ifade etti “Bu ağa dahil olmak için çok büyük çaba sarf ettik. İnsanlık tarihi kadar eski bir geçmişimiz, çok büyük ve zengin bir kültürel mirasımız var. Bu da bize büyük bir hazine veriyor. Bu hazinede Akdeniz ve Mezopotamya’nın güneşle birleşerek ortaya çıkardığı zenginlik, İpek yolu üzerindeki kentin tarihi var. İşte bunların sonunda gastronomi ile en güzel tacımızı aldık.

Hem UNESCO hem de AB çalışmalarımız sayesinde oluşan ağ bize çok şey kazandıracak. Bir yıllık planımızı yaptık. Gaziantep’in zengin mutfak kültürünün yanı sıra, barındırdığı antik kent Zeugma gibi değerleriyle Anadolu’dan dünyaya uzanan bir lezzet ve kültür köprüsü olmasını hedefliyoruz” dedi.

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya “Gaziantep dünyadaki tarihi kentler sıralamasında ilk 10’da yer alan arkasında 6 bin yıllık tarih barındıran kadim bir şehir. Sözünü ettiğimiz mutfak 500 çeşit yemek içermektedir. Her bir yemekten bir kere tatsanız 1,5 yılda ancak bitirebilirsiniz. Bu kadar zengin bir mutfağın uluslararası anlamda taçlandırılması nedeniyle çok heyecanlıyız. Gaziantep mutfağının dünya mutfakları arasında ilk 9’a girmesini sağlayan annelerimize, onlardan aldıklarını en güzel şekilde dünyaya aksettiren kıymetli ustalarımıza, evlerde eşlerine eline sağlık diyen beylere, kebap kültürünü evlerde yaşatan Gazianteplilere şehrin valisi olarak şükranlarımı arz ediyorum.

Bugün mutfağımızın başarısı dünyada tescillendi. Geçen sene dünya turizminin toplam sayısı 1 milyar 133 milyon olarak açıklandı. Araştırmalarda bir ülkeye gitme amaçlarından en önemlilerinden birinin gastronomi yani yeme içme kültürü olduğu ortaya çıkmış. Sizlerin aracılığıyla Türkiye’ye özellikle Gaziantep’e gelin, gönül sofralarımızı görün, yaşayın ve yaşamamış olanlara anlatın diyoruz” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir