Doğal Olmayan Pamuk ve Sentetik Ürünlerdeki Azor Boyalar Kansere Neden Oluyor

Doğal Olmayan Pamuk ve Sentetik Ürünlerdeki Azor Boyalar Kansere Neden Oluyor

İnsan bedenine temas ettiği için gıdalardan sonra insanlar için en önemli ürün tekstildir. Tekstil ürünlerinde kullanılan ana madde elyaf. Sentetik elyaf kimyasallardan yapay olarak üretiliyor.

Pamuklu ürünler de sağlıksız. Pamuk üretiminde çok fazla tarım ve böcek ilacı kullanılıyor. Toplam tarım ve böcek ilacıyla kimyasal gübrenin yüzde 25’i pamuk tarımında kullanılıyor ve Pamuk işlenirken pek çok kimyasal işlemden geçiyor.

Pamuğun ağartılması için kullanılan pis kimyasallar ve kükürt içeren boyar maddeler pamukta kalıntı bırakıyor. Pamuklar işlenirken liflere alevlenmeyi geciktirici, ağartıcı, kimyasal yumuşatıcı, sentetik vaks ve formaldehit sprey ekleniyor. Bu kimyasallar yıkanarak çıkmıyor ve doğrudan insan derisine ve solunan havaya geçiyor.

Organik tekstil henüz yaygınlaşmamış durumda.

Türkiye’de yaklaşık olarak 27 bin ton organik pamuk üretimi gerçekleştiriliyor.

Dünyadaki pamukların sadece yüzde 16’sı tamamen doğal. Kıyafetlerin pek çoğu doğal olmayan pamuk ve sentetikten yapılıyor.

Çin ve Hindistan’dan gelen tekstil ürünlerinde kullanılan boyalarda yapılan testlerde kanser alarmı var bu nedenle bu ürünlerden uzak durulmalı. Bu ülkelerden ithal edilen tekstil ürünlerinin yüzde 3’üne yakınında kanserojen etkili renklendirici azo boyar maddeler sınırların üzerinde çıkmıştır. Özellikle kaşmirlerde ya da kaşmir taklidi olanlarda bu maddelerin çok yüksek miktarda olduğu görülmüştür.

İç çamaşırlar zeytinyağlı sabunla en az 3-4 kez yıkanmalı. Yanmayı geciktirici formaldehit maddeler de insan sağlığını tehdit etmekte. Bu madde özellikle yastık, yorgan ve yataklarda oldukça fazla kullanılmakta ve kısırlıkla gelişim bozukluklarına neden olmakta. Teflon kaplı yastık ve yorganlardan da kaçınılmalı.

Kuru temizlemede kullanılan kimyasallar da tehlikeli. Kuru temizlemeden alınan kıyafet 15-20 gün havalandırılmalı. Havalandırmadan giyilen kıyafetlerdeki zararlı maddeler karaciğer üzerinden tüm vücuda dağılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir