Dışarıdan İlkokul Ortaokul Lise Nasıl Okunur

Dışarıdan İlkokul Ortaokul Lise Nasıl Okunur

Hiç okuma yazma bilmeyen vatandaşlar Halk Eğitim merkezlerinde I.Kademe ve II.Kademe Okuma Yazma Kursları alabiliyor. Bu kursları tamamlayan kişilere Yetişkinler Eğitimi İkinci Kademe Başarı Belgesi veriliyor ve bu belge ilkokul mezuniyetine denk oluyor. Belgeyi alanlar Açık Öğretim Orta okuluna kayıt yaptırabiliyor. Açık Öğretim Orta okulu mezunlarıda Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptırabiliyor. Ayrıntılı bilgileri 444 0 632 Milli Eğitim Bakanlığı bilgilendirme servisinden öğrenebilirsiniz.

Yoğunlaştırılmış Temel Düzey Okuma Yazma Eğitimi Kursuna zorunlu ilköğretim çağı dışında kalmış 14 yaşını bitiren okuma-yazma bilmeyenler katılabilir.

Halk eğitimi merkezi müdürlüklerinde açılan Yetişkinler Okuma Yazma Eğitimi Kurslarına kayıt olmak için herhangi bir ücret alınmaz. Kayıt için nüfus cüzdanı, varsa ilkokuldan ayrılmış olduğu sınıfı gösteren öğrenim belgesi yeterlidir. Kayıt için adresinize en yakın halk eğitimi merkezi müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Kurs açılması için katılımcı sayısı şartı yoktur (Bir kişi bile başvursa kurs açılır).

Haftalık ders saati halk eğitim merkezi müdürlüklerince kurum olanakları, ders ücreti yönetmeliği ve kursiyerlerin istekleri göz önünde tutularak belirlenmektedir. Yoğunlaştırılmış Temel Düzey Okuma Yazma Eğitimi Kursunun süresi 80-120 ders saati arasındadır.

Yoğunlaştırılmış Temel Düzey Okuma Yazma Eğitimi Kursunu başarı ile bitiren yetişkinlere verilen belgeye “Okur Yazarlık Belgesi” denir. Okur Yazarlık Belgesi olanlar II. Kademe Okuma Yazma Eğitimi Kurslarına katılmaya hak kazanırlar.

Okuma yazma bilenler, halk eğitimi merkezlerine başvurdukları takdirde oluşturulacak bir komisyon tarafından I. Kademe Seviye Tespit sınavına alınırlar. Başarılı olanlara Okur Yazarlık Belgesi düzenlenir. Okur Yazarlık Belgesine sahip olanlar II. Kademe Kurslara katılmaya hak kazanırlar.

Yetişkinler II. Kademe Okuma Yazma Eğitimi Kursuna Okur Yazarlık Belgesi olan, okuma yazma bilen ve ilkokulu 3 veya 4. sınıfta terk etmiş, ilkokul diploması olmayan 14 yaşını bitiren zorunlu ilköğrenim çağı dışına çıkmış kişiler katılabilir.

Yetişkinler II. Kademe Okuma Yazma Eğitimi Kursunun süresi ise 180 ders saatidir.

Okur Yazarlık Belgesi ya da İlkokulu 3 veya 4. Sınıftan ayrılmış olduğunu gösteren öğrenim belgesi olan, zorunlu ilköğrenim çağı dışına çıkmış (14 yaşını bitirmiş olanlar) II. Kademe Seviye Tespit sınavına başvurabilirler.

Sınav Halk Eğitimi Merkezlerince oluşturulan komisyon tarafından yapılır ve başvuran kişi sayısına bakılmaksızın, tek kişinin talebi üzerine de yapılabilir. İlgili konulardan en az 100 üzerinden 45 alanlar başarılı olur. Sınava katılarak başarısız olanlara, iki yıllık süre içerisinde 3 kez sınava girme hakkı tanınır. Üç hakkında da başarısız olması durumunda düzeyine uygun yetişkin okuma yazma kurslarına yönlendirilir.

Bu sınavı başarı ile geçen yetişkinlere II. Kademe Eğitimi Başarı Belgesi verilir. Bu belge ilkokul eğitimine denk sayılır. Ayrıca; bu belgeye sahip olanlar Açık Öğretim Orta Okuluna ve ehliyet alabilmek için sürücü kurslarına kayıt yaptırabilirler.

EBA Stüdyolarında çekimi yapılan Yoğunlaştırılmış Temel Düzey Okuma Yazma Eğitimine ilişkin ders videoları www.eba.gov.tr/videoizle/hbotv-yogunlastirilmis-temel-duzel-okuma-yazma İnternet adresinden yayımlanmaktadır.

Ayrıntılı bilgiler ve kayıtlar için Milli Eğitim Bakanlığının aşağıdaki resmi sitelerine bakabilirsiniz.

Halk Eğitim Merkezleri ve Telefon Numaraları
aio.meb.gov.tr/html_files/hem_iletisim.html

İstanbul Halk Eğitim Merkezleri (MEB Açıköğretim İlk Okulu)
www.meb.gov.tr/baglantilar/okullar/index.php?ILKODU=34

MEB Açıköğretim Orta Okulu
aio.meb.gov.tr/

MEB Açıköğretim Lisesi
www.aol.meb.gov.tr/

Dışardan Ortaokul Bitirme İçin Kimler Kayıt Yenileyebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir