Dinen Sakıncalı Olan GDO Hayvan Yemlerinin İthalatı Türkiye’de Serbest Durumda

Dinen Sakıncalı Olan GDO Hayvan Yemlerinin İthalatı Türkiye'de Serbest Durumda

Türkiye’de hayvanlara, genetiği bozulmuş organizmalardan oluşan 10 GDO’lu soya ve 26 GDO’lu mısır ithalatına izin verilmektedir.

Genetiği değiştirilmiş bitkilerden elde edilen yem hammaddelerinin hayvan beslemedeki kullanımı, başta biyogüvenlik olmak üzere birçok sorunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu hayvanlardan üretilen et ve sütler insan vücuduna girerek insanların genetiğini bozmaktadır.

Fransa Caen Üniversitesi Profesörü Gilles-Eric Seralini’nin önderliğinde yapılan bir araştırmada yabancı bir firmanın ürettiği, Türkiye’de halen satılmakta ve hatta yaygın olarak kullanılmakta olan GDO’lu mısırlar incelendi. Genetiği bozulmuş bu mısırlar uzun vadede insanlarda tümor, ciddi karaciğer ve böbrek tahribatı yaptığı belgelendi. Prof. Dr. Seralini, Caen Üniversitesi Biyoloji Enstitüsünde olup, özellikle GDO hakkında düzenli olarak deneysel tabanlı araştırmaları yayınlanan Fransız bilim adamıdır.

Seralini ekibinin 2 yıllık ve 200’den fazla fare üzerinde yaptığı 3 milyon avroluk bu çalışma biyoteknoloji endüstrisinden hiçbir baskıya maruz kalmamak için büyük bir gizlilik içinde gerçekleştirildi. Seralini araştırması bağımsız bir araştırmadır ve hiçbir biyoteknoloji devleri tarafından finanse edilmemiştir.

GDO’lu bu mısırlardan Biyogüvenlik Kurulu’nun resmi izniyle ülkemize on binlerce ton girdi ve girmeye devam ediyor.

İslam Hukukçusu Doç. Dr. İbrahim Köksal, “Bu ürünler aynı zamanda doğanın dengesine de müdahale etmekte. Doğanın dengesini bozan hiçbir uygulamayı İslam doğru bulmaz.

Genetiği değiştirilmiş gıdaların sebebiyet verdiği alerjik reaksiyonlar, artan kanser vakaları, doğanın dengesini bozmanın sonucu insanlığa musallat olan kötülüklerdir. Doğal dengeyi korumak İslam’ın gereğidir” diyor.

GDO’lu ürünlerin doğrudan gıda ürünlerinde kullanımının yasak olduğu iddia ediliyor; ancak hayvan yemi olarak kullanılabiliyor ve bu niyetle kullanılıp ithal edilebiliyor. GDO’lu yemlerle beslenen hayvansal ürünler aracılığıyla GDO dolaylı yoldan soframıza gelebiliyor ve GDO’lu ürünler ülkeye girdikten sonra bu ürünlerin hangi alanlarda kullanıldığına dair bir takip sistemi yok.

GDO, yemler yoluyla hayvan dokusuna geçerek insana da zarar verir. Bazı GDO’ların kanser, alerji gibi hastalıklara neden olabileceği araştırmalarla da ortada.

Türkiye, doğru bir ekim/üretim planlamasıyla hayvan yeminde kendine yetebilir duruma gelebilir ve bu duruma gelinceye kadar da GDO’lu hayvan yemi yerine GDO’suz hayvan yemi ithal edebilir.

Profesör Gilles-Eric Seralini araştırma sonuçlarını içeren raporu

Genetiği Değiştirilmiş Nedir Organizmalar Hakkında Bilgi

Kanserojen GDO’lu Ürünleri Tüketmek Haramdır GDO’lu Mısır Şurubu Kısır Yapıyor

Genetiği Değiştirilmiş Ürünleri Tüketiyoruz

Hindistan Binlerce Ton GDO İçermeyen Mısır Satın Alacak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir