Deniz Renklerinde Değişim Gözleniyor

Deniz Renklerinde Değişim Gözleniyor

Deniz Renklerinde Değişim Gözleniyor

Uydular aracılığıyla fark edilebilen bu olgu iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkıyor. Gezegenin dörtte üçünü kaplayan okyanusların rengi değişiyor. Bu değişim, okyanuslarda yaşayan algleri etkileyerek, bölgesel renk değişikliklerine neden oluyor.

Araştırmaya göre, şu anda rengi mavi olan subtropikal sularda yaşayan canlı miktarı iklim değişikliği nedeniyle azalacağı için buralar daha koyu bir maviye dönecek. Kutuplar ve ekvatora yakın bölgelerdeyse, artan su sıcaklıkları fitoplankton patlamasına sebep olacak ve bu bölgelerin rengi daha da yeşile dönecek.

Hesaplamalara göre 2100 yılında denizlerin yüzde ellisinde renk değişimi gözlenecek.

Denizlerin rengini, güneş ışığının suyla etkileşimi belirliyor. Su molekülleri, mavi dışında neredeyse tüm renkleri soğuruyor ve üzerlerine düşen güneş ışığı tayfındaki mavi bölgeyi geri yansıtıyor. Bu nedenle, içinde fazla canlı barındırmayan açık denizler, uzaydan koyu mavi olarak görünüyor. Suyun içinde fazla miktarda organizma yaşıyorsa, bunlar türlerine göre farklı dalga boylarındaki ışığı yansıtarak, suyun rengini değiştirebiliyorlar. Fitoplanktonların içerdiği klorofil, örneğin, karbon üretmek amacıyla mavi tayfın büyük bir kısmını emiyor, fakat yeşili yansıtıyor. Sonuç olarak, alg zengini denizlerin rengi daha yeşil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir