Deniz Çekilmesi Neden Olur

Deniz Çekilmesi Neden Olur

Deniz Çekilmesi Neden Olur

Gelgit veya diÄŸer adıyla med cezir, GüneÅŸ ve Ay tarafından Dünya’ya uygulanan kütle çekimi sonucunda Dünya yüzeyindeki denizlerin seviyesinin deÄŸiÅŸmesidir. Dünya’nın merkezkaç kuvveti gelgitlere neden olur.

Gelgit sonucu suların kabarması sadece Ay’ın Dünyaya en yakın olduÄŸu yerde deÄŸil aynı zamanda tam olarak Dünya’nın Ay’a en uzak bölgesinde de gerçekleÅŸir.

Dünya’nın pek çok yerinde suların kabarması olayı bir kez Ay’a en yakın noktada bir kez de tam ters olduÄŸu noktada olmak üzere 2 kez oluÅŸur.

Büyük gelgit: GüneÅŸ’in pozisyonu da Ay’ın çekim gücünün etkisini artırabilir. 1 Aylık zaman diliminde 2 kez GüneÅŸ, Dünya ve Ay aynı çizgi üzerinde buluÅŸur. Bu gök cisimlerinin bu ÅŸekilde dizilmesine kavuÅŸum denir. Bu zamanlarda Ay, Yeni ay veya Dolunay durumundadır. Böyle durumlarda Ay ve GüneÅŸ’in çekim gücü toplanır ve de yüksek su anında deniz seviyesi daha da yükselir. Buna Yüksek Gelgit ya da Büyük Gelgit adı verilir.

Küçük Gelgit: Ay, genel olarak ilk dördün ya da son dördün olarak gözlemlenmektedir. Bu durumda gelgitin su seviyesini değistirici etkisi oldukça azdır ve bu gelgit, Alçak Gelgit ya da Küçük Gelgit olarak isimlendirilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir