Çöp Biriktirme Hastalığı Dispozofobi Nedir İstifçilik Hastalığının Nedenleri

Çöp Biriktirme Hastalığı Dispozofobi Nedir İstifçilik Hastalığının Nedenleri

Biriktirme hastalığı (Dispozofobi), önemsiz eşyaları, toplama ve saklamak gibi psikolojik bir rahatsızlıktır.

Çöpe atılması gereken aklınıza gelebilecek ne varsa örneğin pet şişe kapakları, su şişeleri, faturalar, kağıtlar, kumaş parçaları, bozuk kırık eşyalar biriktirilir.

Bir gün lazım olur diye evden bir şey attırmayan, başkalarının kullanmadığı eşyaları toplayanların hepsinde bu hastalık bulunmaktadır.

Bu birikimleri yapanlar için sıklıkla yaşlılık ya da vaktinde yokluk çektiği için böyle yaptığı zannedilir. Ancak durum öyle değildir. Bu kişilerde biriktirme hastalığı bulunmaktadır. İstifçilik hastalığı bulunan kimseler, bu tür bir hastalığı olduğunun farkında değildir.

Yabancı adı Compulsive hoarding olan bu hastalık işe yarayan veya yaramayan her türlü eşyayı biriktirmekle başlıyor. Atmayalım saklayalım bir gün lazım olur denilerek başlayan bu rahatsızlık sonucu evler zamanla ufak çöp dağlarının bulunduğu evlere dönüşüyor.

Biriktirme Hastalığı, çok sık görülen bir hastalık değildir. Genellikle çocuklukta başlasa da yetişkinlik dönemine kadar fark edilmediği olur. Gereksiz eşyaları biriktirme eğilimi olan insanların genellikle kompulsif biriktirme hastalığı olan akrabaları olur.

Bu kişiler asla kullanmayacakları şeyleri toplamaktan zevk duyar. Bir şeyleri elinden çıkarmakta zorlanır. Dağınıklık yüzünden evlerinin büyük bir bölümünü kullanamaz. Eşyaları düzensiz olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir