Çok Soğuk Havalarda Olan Hipotermi Nedir Nedenleri Belirtileri Tedavisi

Çok Soğuk Havalarda Olan Hipotermi Nedir Nedenleri Belirtileri Tedavisi

Hipotermi insan vücudunun normalde 37 derece olan sıcaklığın 35 derece altına düşmesiyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Uzun süreli soğuklara maruz kalanlarda ortaya çıkar ve rüzgar, yağmur, kar ve soğuk suya maruz kalınması durumunda tetiklenir. Aşırı üşüme nedeniyle ortaya çıkar.

Uzun süreli soğuğa maruz kalınması durumunda vücut savunma mekanizması ısı kaybını önlemeye çalışır. Vücutta titreme başlar, cilde olan kan akışı azalır ve ısı oluşması için hormonlar salgılanır. 12 aylıktan daha küçük bebekler soğuk odalarda bırakılırsa hipotermiye yakalanır.

Özellikle yaşlı ve rahat hareket edemeyen kişiler hipotermiye karşı daha hassastır. Ayrıca bebeklerin vücutlarında sıcaklık düzenleme işlevi henüz gelişmediği için hipotermi risk grubundadırlar.

Vücudu sıcak tutacak kadar kalın giyilmemişse veya başa soğuk havada birşey takılmamışsa (sıcaklığın yüzde 20’si baş bölgesinden azalır) hipotermi riski artar.

Hipotermi Belirtileri:
Hafif belirtilerde titreme, ellerin ve ayakların soğuk olması, kol ve bacaklarda uyuşma, ellerde beceri kaybı ve enerji düşüklüğüdür.

Orta belirtiler, şiddetli titreme, yuvarlayarak ve yavaş konuşma, solunum ve nabzın yavaş olması. Düşünme ve algılamada zorluk. Hareket kontrol sorunları meydana gelebilir. Ayrıca korkak ya da mantıksız davranabilir, hafıza kaybı ve uyku hali gibi belirtiler yaşanabilir.

Şiddetli belirtiler ise elleriniz, ayaklarınız, kollarınız ve bacaklarınız kontrolü kaybeder. Titreme durur ve bilinç kaybedilebilir. Solunum çok yavaşlar, nabız yavaşlar, adaleler kasılabilir ve göz bebekleri genişleyebilir.

Hipotermi geçiren bebeklerde cilt soğuyabilir, çok sessiz ve tepkisiz kalabilir, beslenmeyi reddedebilirler.

Hipotermiye yakalananlar tedavi olmazsa kısa süre içinde hastalanır, bilincini yitirir ve hayatını kaybedebilir.

Hipotermiden şüphelenen ya da çevrede bu durumda olanları görenler derhal acil servisi arayarak yardım istemeli.

Islak giysiler değiştirilmeli ve daha fazla ısı kaybetmemek için el ve ayaklar örterek sıcak tutulmalı.

Önce vücudun orta kısmı ısıtılmalı. Bir uyku tulumu, acil durum battaniyesi, cilt teması, kuru battaniye, havlu veya çarşaf kullanılmalı.

Ayrıca kan pıhtısı oluşması yüzünden inme veya kalp krizi riski mevcuttur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir