Çocuklarda Televizyon İzlemenin Zararları Televizyonun Ruh Sağlığına Etkileri

Çocuklarda Televizyon İzlemenin Zararları Televizyonun Ruh Sağlığına Etkileri

Çocuklarda televizyon izlemenin zararları 8 yaş ve altında çok yüksektir. Bu yaş gruplarındaki çocuklar gerçek ile hayal dünyası arasında ayırım yapamaz. Çocuklar gerçek ile rolü anlayamaz ve gördükleri her şeyi gerçek zanneder ve öyle algılar. Gördüklerini öğrenir ve uygular.

Genelde filmlerde şiddeti uygulayan kahraman, şiddet uygulanan kötü adamdır. Bunu izleyen çocuk, sorunları çözmek için çevresine şiddet uygulamak ister. Şiddeti göre göre şiddete karşı duyarsızlaşır. Bazı filmlerde şiddet komedi ve cinsellikle işlenir. Bu filmler karşı tarafa zarar verirken eğlence ve zevkte uyandırdığı için daha da zararlıdır.

Bu şiddet içerikli filmleri seyreden çocuklarda saldırganlık artışı, kendine ve yakınlarına zarar gelebilecek endişesi, uyku bozukluğu, gece kabusu, saldırganı model alma, güçlünün yanında olma gibi ciddi bozukluklara neden olur.

Ebevenyler çocuklarıyla tv izlerken istenmeyen bir görüntüyle karşılaştıklarında; izledikleri bir filmin istenmeyen bir sahneye doğru gitmesi durumunda çocuğa fark ettirmeden ilgisi başka tarafa çekilmelidir (oyun oynama, kitap okuma, dışarı çıkma, oyuncaklara yöneltme olabilir).

İstenmeyen ani bir görüntüde ise; bu program bize göre değil, bunun yerine gel seninle şunları yapalım diyerek yine çocuğu başka uğraşlara yöneltmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir