Cıva Kısıtlayıcı Minamata Sözleşmesi Nedir Cıva İle Üretilen Mısır Şurupları Yasaklanacak mı

Cıva Kısıtlayıcı Minamata Sözleşmesi Nedir Cıva İle Üretilen Mısır Şuruplarında Yeni Dönem

Cıva Kısıtlayıcı Minamata Sözleşmesi Nedir Cıva İle Üretilen Mısır Şuruplarında Yeni Dönem

Minamata Sözleşmesi, cıva kullanılan, salınan ya da yayılan ürünler, prosesler ve endüstriler ve bunların cıva içeren atıkları için bazı kontrol ve azaltım tedbirleri içermektedir.

Sözleşme kapsamında, cıva içeren ürünlerin üretim, ithalat ve ihracatı yasaklanırken, bunlara ilişkin atıkların etkin bir şekilde bertaraf edilmesi yer alıyor.

Artık amalgam diş dolgularından, çocukların oyuncaklarına, maden çıkarmaya kadar birçok alanda cıva kullanılmayacak. Termik santraller ve büyük endüstri kuruluşları cıva salınımını kontrol altına almak zorunda olacak.

Pek çok paketli gıdanın katkı maddesi olan mısır şurubunun yapımında veya üretim aşamasında cıva kullanılıyor. Kimyasal işlemler sırasında cıva kullanılarak elde edilen Nişasta bazlı şeker tüketildiğinde gr başına 570 mikro gr cıva insan vücuduna giriyor. ABD Tarım ve Ticaret Politikası Enstitüsü’nde yapılan çalışma, mısır şurubunun beyin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilecek eser miktarda cıva içerebileceği konusunda uyarıyor.

Özellikle ABD’de yapılan üretimlerde, iz miktarlarda olan civa kontaminasyonudur. Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu üretiminde kullanılan kostik soda (NaOH) genellikle cıva hücreleri kullanan klor-alkali işletmelerde üretilmektedir.

ABD’de yapılan bir araştırmada, incelenen 20 Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu’unun 9’unda 0.065 ile 0.570 μg/g YFMŞ oranında cıva saptanmıştır. Günlük yaklaşık olarak bir insanın 50 g Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu tükettiği düşünülürse, insan vücuduna bu yolla önemli miktarda cıva girdiğini göstermektedir. Bu özellikle çocuklarda daha tehlikeli sonuçlar doğurmaktadır.

Pek çok kirletici madde gibi cıva, sadece bireysel olarak zarar vermez. Bütün olarak, topluluklara zarar verir.
Yoksulluğu körükler, çatışmayı besler ve eşitsizliği daha da arttırır. Zanaatkâr altın madencisi olarak çalışan genç bir anne iş yerinde cıva işlenmesinden zehirlenirken, çocukları da dâhil olmak üzere, sayısız diğer bireyler de cıvanın çevreye olan etkisinden zarar görür.

2003 yılında, Yönetim Konseyi, bu değerlendirmeyi göz önünde tutarak, cıva ve cıva bileşiklerinin, belirgin küresel ve olumsuz etkilerine dair yeterli kanıt bulunduğunu; ayrıca, cıva ve cıva bileşiklerinin çevreye salımının, insan sağlığı ve çevreye yönelik risklerin azaltılmasını teminen, ilave uluslararası eylem yetkilendirilmesi gereğini tespit etmiştir. Hükümetlerin, cıva emisyonlarının ve salımlarının azaltılmasına yönelik hedefler benimsemeleri yönünde çağrıda bulunulmuştur. UNEP, bu hedefleri gerçekleştirmek için teknik yardım ve kapasite geliştirme faaliyetleri başlatmıştır.

Çok küçük miktarlarda bile sinir sistemini etkileyen bir zehir olan Cıvayı solumak karaciğer yangısına, doku yıkımına yol açıp bronşite neden olur ve soluma devam ederse ölümle sonuçlanır. Sinir sistemi ve böbrekleri doğrudan etkiler. Gelişim bozuklukları, hareket ve beyin işlev bozukluklarına neden olabilir. Çabuk buharlaşıp havaya karışması onu gizli zehir durumuna getirir. Cıvadan etkilenen kişinin, etkilendiği dozun ölçülmesi için; idrar, saç ve kan düzeyi ölçülür. Metalik cıva buharına bağlı yüksek doz, kısa süreli etkilenimlerde, akciğer hasarı, bulantı, kusma, ishal, kalp hızı ve kan basıncında artış, deride kızarıklık, göz tahrişi gibi bulgular ortaya çıkabilmektedir.

Civa Kaynakları: Egzoz gazları ve kirli hava, Böcek ilaçları, Amalgam diş dolguları, İçme suları, Keçe, Kulak ve burun damlaları, Bazı aşılar (karma aşı, hepatit B, HiB, grip), Kan grubu uyuşmazlığını önleyen ilaçlar, Kontakt lens solüsyonları, Çamaşır yumuşatıcıları, Deniz ürünleri, Talk pudrası, Kozmetikler (maskara), Ahşap koruyucuları, Yer cilaları ve parlatıcıları, Piller, Cıvalı idrar söktürücüleri, Elektrikli aletler, Patlayıcılar, Floresan lambalar, Boyalar, Tarım ilaçları, Petrol ürünleri, Musluk suyu

13/01/2022 Diş Dolgusu ve Pek Çok Gereçte Kullanılan Cıva İle Zehirleniyoruz
22/10/2019 Cıva Kurşun Alüminyum Arsenik Kadmiyum Kaynakları Nelerdir
15/01/2018 Bakanlık Zehir Saçan Civalı Ampullerin Atık Getirme Merkezlerine Bırakılmasını İstiyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir