Çin’in İmalat Sektörünü Güçlendirmek İçin Yapacağı Projeler Eylemler Nelerdir

Çin'in İmalat Sektörünü Güçlendirmek İçin Yapacağı Projeler Eylemler Nelerdir

Uluslararası Para Fonu(IMF) ve diğer uluslararası kuruluşlarının raporlarına göre, Çin dünyada en büyük ikinci ekonomiye sahip olan ülke konumunda. Çin, 2008 yılına kadar yüzde 10’a yakın büyüme oranı ile istikrarlı bir şekilde büyümüştür.

Çin halen ucuz üretim teknikleriyle üretim yapmayı sürdürmektedir. Çin mallarının yüzde 90’ı OEM ürünlerinden oluşmaktadır.

Çin hükümeti imalat sektörünün güçlendirilmesi hedefiyle Çin Malı 2025 stratejisini oluşturmuştur.

Bu doğrultuda geliştirilmesi öngörülen şeyler;
1) Yeni nesil bilişim teknolojileri
2) Sayısal denetim araçları ve robotik teknolojileri
3) Havacılık ve uzay ekipmanları
4) Denizcilik ekipmanları ve yüksek teknolojiyle donatılan gemiler
5) Modern demiryolu ulaşım araçları
6) Enerji tasarrufu ve yeni enerji araçları
7) Elektrik güç ekipmanları
8) Tarım makinaları
9) Yeni malzemeler
10) Biyomedikal ve yüksek performanslı tıbbi cihazlar

Ayrıca 2025 stratejisi kapsamında 5 büyük projenin hayata geçirilmesi hedeflenmektedir.

Endüstriyel teknoloji araştırma merkezleri: Bu proje ile 2020 yılına kadar ülkede 15 endüstriyel teknoloji araştırma merkezinin kurulması ve 2025 yılına kadar bu araştırma merkezlerinin sayısının 40’a yükseltilmesi hedeflenmektedir.

Akıllı üretim tesisleri: 2020 yılına kadar, imalatın anahtar sektörlerinde akıllı üretimin önemli ölçüde yükseltilmesi, işletme maliyetlerinin, üretim döngüsünün ve hata payının her birinin yüzde 30 oranında azaltılması hedeflenmektedir. 2025 yılında ise anahtar sektörlerde tamamen akıllı üretime geçilmesinin sağlanması, işletme maliyetlerinin, üretim döngüsünün ve hata payının her birinin yüzde 50 oranında azaltılması öngörülmektedir.

Kalite artırma tesisleri: Kalite arttırma tesislerinin kurulması yoluyla, 2020 yılına kadar havacılık ekipmanları, haberleşme cihazları, elektrik üretimi ve iletimi ekipmanları, inşaat makineleri, raylı ulaşım sistemleri ve ev aletleri gibi alanlarda temel altyapı parçaları ile ana malzemelerin yüzde 40’nın yerli üretiminin sağlanması ve 2025 yılında kadar yerli üretim oranını yüzde 70’e yükseltilmesi hedeflenmektedir.

Yeşil üretim tesisleri: 2020 yılına kadar, binlerce yeşil üretim tesisinin belirlenmesi, ağır kimya sanayilerindeki enerji ve kaynak tüketiminin ve kirletici emisyon miktarının yüzde 20 oranında azaltılması, 2025 yılında ise yeşil üretim tesislerinin gelişiminde dünyadaki ileri gelişme seviyesinin yakalanması hedeflenmektedir.

Yüksek teknoloji tesisleri: Yüksek teknoloji tesislerinin ve araştırma merkezlerinin kurulmasıyla, 2020 yılına kadar, büyük uçak, uçak motorları ve gaz türbinleri, sivil havacılık, yeni enerji araçları, deniz mühendisliği ekipmanları ve yüksek teknolojiyle donatılan gemiler, akıllı şebeke donanımı, CNC takım tezgâhları, nükleer güç santrali ekipmanları ve tıbbi teknoloji gibi bir dizi alanda bağımsız araştırma ve uygulama yapılmasının sağlanması, 2025 yılına kadar bazı önemli alanlarda ve ekipmanlarda uluslararası düzeye ulaşılarak yabancı teknoloji ve ana ekipmanlarına bağımlılığın azaltılması planlanmaktadır.

2025-2035 yılları arasında Çin’in üretim kalitesinin, Almanya ve Japonya gibi ülkelerin üretim kalitesi standartlarına ulaştırılmasını hatta daha ileriye taşınması hedefleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir