Bulgaristan’da Cumhurbaşkanı ve Referandum Seçimi Yapıldı

Bulgaristan'da Cumhurbaşkanı ve Referandum Seçimi Yapıldı

Bulgaristan’da 6 Kasım pazar günü yaklaşık 6 milyon 800 bin Bulgar vatandaşı yeni Cumhurbaşkanını seçmek için oy kullanırken, seçimlerle birlikte milli referandum da oy kullandı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turda yüde 50+1 kazanan aday olmazsa, en fazla oy kazanan ilk kişi, 13 Kasım’da 2. tur seçimlerine girecek.

Milli referandumda ise seçmenler Evet veya Hayır ile birkaç soruya cevap vermek zorunda. Bu sorular:
Milletvekillerinin iki turda olmak üzere, çoğunlukçu oylama sistemi gereğince seçilmesini destekliyor musunuz?
Seçimlerde ve milli referandumlarla oy kullanmanın zorunlu olmasını destekliyor musunuz?
Devlet tarafından siyasi partiler ve koalisyonlar için verilen yardımın, son Parlamento seçimlerde aldıkları geçerli oya karşılık bir para olmasını destekliyor musunuz?

Bulgaristan’daki seçimlere Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi, Letonya ve Kosova Merkez Seçim Komisyonları ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, gözlemci olarak katılıyor. 5 sosyolojik ajansı ise paralel oy sayımını gerçekleştirmek için başvuruda bulundu.

Yarısı tamamlanan sayımlara göre en büyük desteği inisyatif komitesi tarafından aday gösterilen ve BSP tarafından desteklenen Rumen Radev oyların yüzde 25,67’sini aldı. İktidar partisi GERB’in adayı Tsetska Tsaçeva, oyların yüzde 22,02’sini almış durumda.

Rumen Radev, Bulgaristan vatandaşlarının apatiye hayır diyerek değişiklikten yana oy kullandıklarını ifade etti.

Başbakan Borisov, Tsetska Tsaçeva’nın 2. turda kaybetmesi halinde istifa edeceğini açıkladı. Karakaçanov, Birleşmiş Vatanseverler Koalisyonunun taraftarlarını 2. turda başka aday lehine oy vermeye çağırmayacağını açıkladı. Kesin sonuçların 48 saat içinde açıklanması bekleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir