Bulgaristan Makedonya’yı AB Üyeliği İçin Tam Destekliyor

Siyasi krizi atlatan Makedonya’ya Bulgaristan desteği. Aylarca süren siyasi gerginliğin ardından Makedonya Cumhurbaşkanı George İvanov, Sosyaldemokrat Birliği lideri Zoran Zaev’e hükümet oluşturma yetkisini sundu.

Bulgaristan Makedonya’nın AB üyesi olmasının Bulgaristan’nın yararına olacağını belirtiyor.

Ancak Makedonya’nın adının yasallığını tartışan ekonomisi batmış durumdaki Yunanistan ile anlaşmasını ve AB’ye katılmasına veto uygulamasını önlemesi gerektiğini belirtiyor.

Bulgaristan’ın Makedonya Cumhuriyeti’ne adı konusunda verdiği desteği sürdürdüğü yönünde bir açıklama yaptı. Yugoslavya’nın dağılmasıyla Makedonya’yı bu adla tanıyan ilk devletin Bulgaristan’ın olduğunu hatırlattı.

Yeni binyılın başında Makedonya, Makedon ve Arnavutlar olmak üzere iki etnik topluluk arasında sivil savaşın eşiğine gelmiş bulunuyordu. Kriz, 2001 tarihli Ohri Anlaşması ile çözüldü, Bulgaristan bu anlaşma için o dönemde çalıştığı gibi günümüzde de savunmaya devam ediyor. Belgeye göre Arnavut nüfusun çoğunlukta olduğu belediyelerde Arnavutça kullanılabilir. Şimdi Makedonya’daki Arnavut partiler bu anlaşmanın revize edilmesini ve Arnavut dilinin Makedonca ile eşit ikinci resmi dilin olmasını istiyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir