Boyun Ağrısı Nasıl Geçer Boyun Fıtığı Belirtileri Tedavisi Hakkında Bilgi

Boyun Ağrısı Nasıl Geçer Boyun Fıtığı Belirtileri Tedavisi Hakkında Bilgi

Boyun, başı her yöne çevirebilecek hareket yeteneğine sahipken aynı zamanda başın ağırlığını taşıyan bir yapıdadır.

Boyun ağrılarından korunmak için boynu zorlayan hareketlerden kaçınarak, uzun süre baş öne eğik pozisyonda çalışmamak boyun ağrısını engelleyebilir. Boyun omurgası etrafındaki kasları güçlendirmek en doğru yöntemdir. Düzenli yapılan boyun egzersizleri boyun kaslarını güçlendirir ve boyun omurgasına yansıyan küçük travmaları engeller.

Mekanik boyun ağrısı ve omurga patolojilerine bağlı ağrı olmak üzere iki tip boyun ağrısı bulunmaktadır.

Mekanik Boyun Ağrısı, en sık görülen tipdir. Genellikle boyunu etkileyen küçük travmalar veya boyun kaslarını ve bağ dokusunu etkileyen küçük zedelenmelerle ortaya çıkar. Özellikle gün boyu masa başında öne eğik pozisyonda çalışan kişilerde sık rastlanan bir yakınmadır. Mekanik boyun ağrısı başa, omuzlara ve kollara yayılabilir. Sıklıkla ağrının gerçek nedeni ve yeri bulunamaz.

Omurga Hastalıklarına Bağlı Boyun Ağrısının en sık görülme nedenleri Boyun fıtığı, Boyun omurlarında yıpranma, Boyun omurga kanalında daralmaya bağlı omurilik tutuluşudur.

Boyun fıtığının belirtileri nelerdir?
Boyun, sırt, kol ve omuzlarda ağrı, Duyu kaybı, Elektriklenme, Kol ve el kaslarında güç kaybı, Reflekslerde zayıflama, Kolda incelme

Boyun fıtığı: Disk materyali iki omur arasında dışarıda görece olarak daha sert bir kılıf, içinde ise jel kıvamında yumuşak doku kısımlarından oluşur. Dış kılıfın zayıflaması veya yırtılması ile iç kısım dışarıya doğru kayar ve sinirlere baskı yapmaya başlar. Dış tabakadaki zayıflama veya yırtılma daha çok boyun ağrısına yol açarken, iç tabakanın dışarıya doğru yer değiştirmesi olarak tanımlanabilecek boyun fıtığı sinir kökü üzerine baskı yaptığı için özelikle omuza ve kola vuran ağrıya yol açar. Kol ağrısı sinir köklerine bası olduğu için çoğunlukla boyun ağrısından daha şiddetlidir. Sinir köklerine olan basının düzeyine göre kol ve el kaslarında güçsüzlük ve uyuşukluk olabilir.

Boyun Fıtığı tedavisi: Sinir kökü üzerindeki basıya bağlı olarak kola vuran şiddetli ağrı boyun servikal disk hernisinin en önemli belirtisidir. Ağrı genellikle kendiliğinden ortadan kalkar. İlk hafta şiddetli olan ağrı 4-6 hafta içerinden azalarak ortadan kaybolur. Bu süre içerisinde ağrının şiddetini azaltmak için ağrı kesici ilaçlar önerilir. Boyunluk doktor önerisi ile kullanılabilir. Küçük bir grup hastada ağrı 6 hafta geçmesine rağmen devam edebilir. Kronikleşen ağrılarda veya çok şiddetli, ağrı kesiciye rağmen dayanılmaz ağrılarda cerrahi girişim düşünülebilir. Bazı hastalarda sinir kökü üzerindeki basıya bağlı kuvvet kaybı gelişir. Kuvvet kaybı gelişmesi sinir üzerindeki basının kaldırılması için ameliyat olmayı gerektirir. Ağrının kendiliğinden iyileşmesi hastalığın ortadan kalktığı anlamına gelmez. Hastanın tekrar aynı ağrı atağına yakalanmamak için boynunu koruması ve boyun etrafında olan kasları güçlendirmek için boyun egzersizleri yapması önerilir.

One Reply to “Boyun Ağrısı Nasıl Geçer Boyun Fıtığı Belirtileri Tedavisi Hakkında Bilgi”

  1. Merhaba ismim hacce boynumda iki yerde fıtık varmıs amaliyat gerekmez dedi doktor ama agriyor bazen simdi kolumda guckaybı ve agrı var ne yapmalıyım tesekurler

    Cevap: Öncelikle doktorunuzun tavsiyelerini dikkate almalısınız. Şifalı yağları boynunuza sürerek ağrıları hafifletebilirsiniz, kesinlikle ağır yük kaldırmamanız gerekiyor. Boyun, bel, eklem ağrıları için önerilen yağlar; Hardal yağı, Biberiye yağı, Kekik yağı, Zeytin yağı, Badem yağı, Ceviz yağı (Hardal,biberiye ve kekik yağları yakıcı ve tahriş edici yağlardır. Zeytinyağı, badem ve ceviz yağı gibi yumuşatıcı yağlar ile karıştırılmadan sürüldüğünde cildinizi yakarak zarar verir)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir