Bölgesel Sorunların Çözümünde Atatürk’ün Akılcı Politikası En Geçerli Yol

Atatürk Anadolu’daki bağımsızlık savaşını kazandıktan 10 yıl sonra Ortadoğu barışı ve Türk Dünyasına giden yolun emniyeti ve bölgesel barış için Sadabat Paktı’nı Türkiye’nin öncülüğünde kurmuştur. Bugün bölgesel sorunların okyanus ötesi güç merkezi Amerika’nın sömürüsüne karşı bölgesel güç birliklerinin kurulmasıyla karşı durulabileceği görüşü ağırlık kazanmakta.

Bölgesel sorunların çözümünde Atatürk’ün akılcı politikası en geçerli yol olarak görünmekte. Zira sömürgeci güçlerin projelerine ortak alınmak suretiyle tarihe uygun düşmeyen maceralara sürüklenmek bölgenin güven ve istikrarının teminatı olarak görülen Türkiye’ye, güven ve itibar kaybını oluşturabilir.

Atatürk’ün Sadabat Paktı çerçevesinde Türkiye, İran, Azerbaycan ve Suriye’nin Selçuklu projesini hayata geçirmesi için tarihi, kültürel ve dini manada ortak payda mevcuttur. Büyük Selçuklu Devleti’nin hakim olduğu 10 milyon kilometrekarelik topraklar üzerinde 20 siyasi teşekkülün ortak paydası Selçuklu coğrafyasının bugünkü temsilcileri kültür, tarih ve din merkezli birlikteliğe dayanan Selçuklu projesinin hayata geçirilmesiyle Ortadoğu, Kafkasya, Anadolu ve Türkistan’a yönelik projelerin tehdit ve tehlikesini önlemiş olacaktır.

Selçuklu projesinin sonucunda oluşturulacak olan Merkezi Ülkeler Birliği’nin uluslararası güç merkezleriyle ortak çıkarları doğrultusunda yapacakları çok yönlü işbirliği Türk-İslam âleminin bugün ve geleceği için gerekli olduğunun Irak, Afganistan, Lübnan ve Filistin’e yönelik sıcak savaşlar en açık işareti.

Atatürk’ün bazı konulardaki görüşleri için tıklayın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir