Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri Arasındaki Farklar

Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri Arasındaki Farklar

İstanbul, Avrupa ile Anadoluyu birleştiren Boğaziçi ve FSM köprüleri dünyanın büyük açıklıklı köprüleri arasında yer almakta. 1988 yılında tamamlanarak hizmete açılan Fatih Sultan Mehmet köprüsü bin 90 metre açıklıkta, 1973 yılında tamamlanarak hizmete açılan Boğaziçi köprüsü ise bin 74 metre açıklıkta bulunmaktadır.

Boğaziçi köprüsünün yapımında 23 bin ton çelik, 71 metreküp beton kullanılmıştır. Köprünün ayak yüksekliği 165 metre, deniz yüksekliği 64 metredir. Dönemin para değerine göre köprü maliyeti 516 milyon TL olmuştur.

FSM köprüsünün deniz yüksekliği 64 metredir. Ayak yüksekliği 107 metre 10 santimdir. Köprünün maliyeti ise 130 milyon dolar oldu.

Bu tip köprülerde periyodik bakım çok önemlidir. Asma köprülerde zincir halkalarına karşılık gelen elemanlar çelik kablolardır. Bu elemanların birinin ya da birkaçının kırılmaları ya da kopmaları köprüyü oluşturan diğer elemanlara öngörülmemiş fazla yüklerin aktarılması ile kısmi göçmelere hatta köprünün tamamen yıkılmasına neden olur.

Böyle bir olay 1967 yılında Amerika’nın Virginia eyaletinde yaşanmıştır. 1928 yılında yapılan Silver Bridge asma köprüsü 670 metre açıklıklı köprüydü. Köprü yapıldıktan 40 yıl sonra yıkıldı.

Yıkılma sebebi olarak tekrarlı yükler altında bir kablo bağlantısının paslanması ve bir telin ileri geri tekrarı bükülerek kopması tespit edildi.

Tekrarlı ve titreşimli yükler altında köprüde çekmeye çalışan kablolar ve bunların mafsallı parçaları zaman içinde metal yorulmasına maruz kalırlar.

Silver Bridge olayı özellike asma tipi çelik köprülerde periyodik kontrol ve bakım çalışmalarının önemini göstermiştir.

22 Ocak 2004 günü İstanbul’da yaşanan şiddetli kar fırtınası sırasında Boğaziçi köprüsünde bir askı kablosunun tabliye ile bağlandığı levhada bir kopma meydana gelmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir