Böceklerin Uçabileceği Maksimum Yükseklik Seviyesi

Böceklerin Uçabileceği Maksimum Yükseklik Seviyesi

Böceklerin Uçabileceği Maksimum Yükseklik Seviyesi

Böceklerin maksimum uçuş yüksekliğiyle ilgili kesin bir değer olmasada böceklerin maksimum uçuş bilgileri uzaktan görüntüleme yöntemleri ve doğal ortamda yakalanan örneklerden elde edilen verilere göre belirlendi. Böcekler genellikle 5 bin metrenin altında yaşıyor. 6 bin metre yükseklikte yakalanan bazı uçan böcek türleri var ancak bu durum rüzgarın etkisiyle geçici olarak bu irtifalara çıkmasından kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Yüksek irtifalarda hava yoğunluğu, oksijen miktarı ve düşük sıcaklık böceklerin uçuş yüksekliğini sınırlandıran temel etkenler. Örneğin hava yoğunluğunun azalması kanatların hareketi sonucu oluşan kaldırma kuvvetini azaltıyor.

Bombus arıları 4 bin metre yükseklikte sürekli olarak yaşayabiliyor.

Biology Letters dergisinde 2014 yılında yayımlanan bir araştırmaya göre Bombus arılarının Everest’ten bile yüksek irtifalarda uçabileceğini ortaya çıkardı.

Araştırmada havanın yoğunluğu azaltılarak arıların yüksek irtifalarda karşı karşıya kaldığı ortam koşulları oluşturularak, hava basıncı arılar uçamayıncaya kadar düşürüldü.

Buna göre arılar 9 bin metrenin üzerindeki irtifalarda bile uçabiliyor. Araştırmada Bombus arıları düşük hava basıncında kanatlarını daha sık çırparak değil, yukarı ve aşağı doğru daha geniş bir şekilde hareket ettirdiği görüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir