Bitkilerin Meyve Ağaçlarının Soğuk Dayanımı En Düşük Dayanıklılık Dönemi Mart Ayında Oluşuyor

Bitkilerin Meyve Ağaçlarının Soğuk Dayanımı En Düşük Dayanıklılık Dönemi Mart Ayında Oluşuyor

Tarım üreticilerinin ürün yetiştirirken en fazla dikkatli olması gereken aylardan biri Mart ayıdır. Şeftaliler üzerinde yapılan dona dayanıklılık çalışmasında, tüm çeşitlerde en yüksek dayanıklılık Ocak ve Şubat aylarında görülürken, en düşük dayanıklılık Mart ayında tespit edildi.

Şeftali, kayısı ve kiraz çeşitleri Şubat ve Mart aylarında 6 ila 8 saat süreyle sıfırın altında 10 derece ve sıfırın altında 15 derece sıcaklıklara maruz bırakılarak teste tabi tutuldu. Test sonucunda şeftali tomurcuklarının tamamı, kiraz tomurcuklarının yüzde 96’sı, kayısı tomurcuklarının yüzde 88,8’inin zararlandığı saptandı.

Meyve ağaçlarında soğuğa dayanım, sadece türler arasında değil, çeşitler arasında da farklılıklar gösterir. Meyve ağaçları organlarının soğuğa dayanıklılık dereceleri de farklıdır. Elma ve vişne soğuklara daha dayanıklıyken, kayısı ve badem soğuklardan çok zarar görmekte.

Meyve ağaçlarında soğuklardan en çok etkilenen organlar çiçek tomurcukları kısmıdır. Açmaya başladıkları dönemlerde soğuklara çok duyarlıdır.

Bitkiler sonbahar döneminde soğuklara daha dayanıklı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir