Bir Buçuk Yıl Önce Yemen’e Saldıran Suudi Arabistan Ekonomik Krize Girdi

Bir Buçuk Yıl Önce Yemen'e Saldıran Suudi Arabistan Ekonomik Krize Girdi

Müslüman ülkeler emperyalist ülkelerin kışkırtmalarıyla birbirine saldırarak hem ekonomik hem insani açıdan krize giriyor.

Müslüman Arap dünyası 1920’lerde Fransa ve İngiltere tarafından gelişigüzel bir şekilde hepsi azınlıkların ve birbirine düşman olan etnik grupların kombinasyonundan oluşan 19 bölgeye bölünmüştür bu sayede günümüzde tüm Arap Müslüman devletler etnik sosyal çöküş içerisindedir ve bir kısmında iç savaş başlamıştır.

Bir buçuk yıl önce Suudi Arabistan, Yemen’e askeri saldırı düzenlemişti. Saldırılardan beri yaklaşık 200 milyar dolar olan bütçe açığının azaltılması için Riyad yönetimi kemer sıkma politikalarına başvurarak uyguladığı tedbirlere yenilerini ekleyecek. En çok orta sınıf vatandaşa yansıyan bu önlemler ve savaşın bedeli, Riyad yönetimi tarafından ülke vatandaşına hafifletilmiş bir şekilde pazarlanmaya çalışılıyor.

Uluslararası ve bölgesel güçler için Suudi Arabistan’ı adeta süt veren inek pozisyonuna getiren saldırılar, krallığı aynı zamanda yüz milyarlarca dolar ödemek zorunda bıraktı. Silah satın alımına yüklü bütçe ayıran Riyad yönetimini, müttefik olduğu ülkelerin milyarlarca dolarlık savaş bağışları da kurtarmaya yetmedi.

Yakıt, vergi ve temel hizmetler için sunduğu sübvansiyon azaltımından birkaç ay sonra, sivil ve askeri sektörlerde çalışan işçilerin maaşlarının aşağı çekilmesine karar verildi. Yemen saldırısında cephede yer alan askerlerin maaşlarında kısıtlama yapılmayacağı duyuruldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir