Arı Zehrine Ne Ad Verilir Arı Zehri Tedavisi Nedir

Arı Zehrine Ne Ad Verilir Arı Zehri Tedavisi Nedir

Arı Zehrine Ne Ad Verilir Arı Zehri Tedavisi Nedir

Apiterapi, bal arısı zehri ve bazı arı ürünlerinin tedavi amaçlı kullanılmasına denilmekte.

Arı zehri işçi arıların zehir bezelerinde üretilerek zehir torbasında toplanır. Arı zehri açık renkte, keskin kokulu ve acı tadlıdır.

Zehir yüzde 88 oranında su olmakla birlikte, farmokolojik açıdan önemli en az 18 aktif madde içerir. Yaklaşık yüzde 50’sini oluşturan polipettid yapıdaki melittindir.

Arı zehrinin bileşiminde enzim, protein, secapin, procamine, adolapin, protease inhibitor, tertiapin, aminler, mineraller , bazı şekeler ve fosfolipidler ile alarm feromonları yer almakta.

Kuvvetli bir antibiyotik olan bal arısı zehri kan dolaşımını artırıcı, radyasyona karşı koruyucu, tansiyon düşürücü ve bağışıklık sistemini destekleyici özelliklere sahip.

Arı zehri saf olarak iğne şeklinde, krem ve tablet olarak temin edilebilir ve bazı hastalıklara(romatizmal ve Multiple Sclerosis gibi) karşı doğrudan veya bazı ilaçların etken maddesi olarak kullanılmakta.

Arı zehiri, Batı toplumlarında alternatif tedavi yöntemleri arasında sıkça başvurulan bir ajan durumundadır.

Amerika’da son 10 yıllık dönemde çok sayıda multipl skleroz ve romatoid artrit hastasının tedavide özellikle arı zehirini tercih ediyor.

İnsan sağlığı açısından yeni ilaçlara duyulan ihtiyacı gidermede arı zehirine, zengin bileşimi ve çok çeşitli farmakolojik özellikleriyle son derece etkili bir alternatif gözüyle bakılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir