Beyinde Alışkanlık Kazanımı İçin 21 Gün Kuralı Diye Birşey Yok

Beyinde Alışkanlık Kazanımı İçin 21 Gün Kuralı Fos Çıktı

Beyinde Alışkanlık Kazanımı İçin 21 Gün Kuralı Fos Çıktı

İnsanlara 58 yıl boyunca beynin bir davranışı alışkanlık haline getirmesi için 21 gün gerektiği belirtildi ancak yapılan bir araştırmada bu ezberin doğru olmadığı ortaya çıkarıldı.

Bir plastik cerrah olan Dr. Maxwell Maltz 1960 yılında yayımlanan Psyco-Cybernetics adlı kitabında ameliyat olan hastaların 21 günde yeni görüntülerine alıştıklarını belirtmiş. Yeni bir alışkanlık edinmede de etkili olduğu öne sürülen 21 günlük süre bu konuda neredeyse bir kural gibi anılıyor.

Londra Üniversite Koleji’nde bir davranışın otomatikleşerek alışkanlık haline gelmesinin ne kadar süreceği araştırıldı. Deneklerden; sağlıklı yiyecek yeme, sağlıklı içecek içme ve egzersiz yapma gibi alışkanlıklarından birinin seçilmesi istendi.

82 denek 12 haftalık sürede kazanmak istediği alışkanlıkla ilgili sergilediği davranışları bir form üzerine not etti. Bu form meyve yeme, günde 15 dakika yürüyüş yapma, günde 2 litre su içme gibi seçilen alışkanlıklarla ilişkili davranışları içeren 12’şer maddeden oluşuyor.

82 denekten 39’u çalışma yöntemine uyum sağladı ve bu katılımcılardan elde edilen verilere göre bir alışkanlığı kazanmak 18 ila 254 gün sürebiliyor. Bu çalışmayla 21 gün ezberi bozulmuş oldu.

Araştırmacılar bu sürecin uzunluğunun edinilecek alışkanlığın gereklilikleri ve kişinin öz denetim düzeyinden etkilendiğini düşünüyor. Çalışma, ayrıca kişilerin günlük çalışmalarını kısa süreli (bir gün) olarak aksatmalarının alışkanlık kazanma sürecini sekteye uğratmadığını da ortaya koyuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir