Okullar Başlıyor Okul Sendromuna Dikkat

Okullar Başlıyor Okul Sendromuna Dikkat

Okullar Başlıyor Okul Sendromuna Dikkat

Yeni okula başlayan ya da bir üst sınıfa geçen çocuklar, sürekli okula gitmek istemiyorsa okul sendromu yaşıyor demektir. Çocuklar tatilden dönünce adaptasyon sorunu yaşarlar ve okul için kendilerini hazır hissetmezler.

Bir çocuk için okul, daha tanımadığı çok sayıda çocukla karşılaşması ve uyulması gereken kuralları ve başarılması gereken öğrenim görevleriyle dolu yepyeni bir sosyal çevredir.

Okulda yapılan herşey çocukları yanıt merkezli kişiler haline getirme eğilimlidir. Çünkü okullarda yanıtlara önem verilir. Oysa; yanıt avcılığından önce çocukların düşünmesini sağlamak gerekir.

İlkokula yeni başlayan bazı çocukların ilk gün gözyaşları epey yaygındır. İlk gün velileri tarafından ilk kez sınıflarına götürüldüklerinde her zaman ağlayan birkaç çocuk olur. Bu, kaygılanmayı gerektirmeyen, son derece normal bir tepkidir. Okulun ilk günü çocuğun ana babadan ayrılırken güçlük çekmesiyle, daha sonraki psikolojik ve eğitimsel gelişimi arasında bir ilişki yoktur.

Ailelere Öneriler

Birlikte okul için evden çıkıldığınzda, çocuğa karşı sakin görünülmeli, gerginlikten uzak ve mutlu görünmeye çalışılmalı. Araştırmalar, 5 ilkokul çocuğundan 4’ünün okulun ilk günü sınıfta gerginlik yaşadığını göstermektedir.

Çocuğunuz onu bıraktığınız anda tedirgin görünmeye başlarsa, ona kendini iyi hissedeceğini, her şeyin yolunda gideceğini anımsatın. Diğer çocukların dostça davranacaklarını, öğretmenin onun kendi sınıfında olmasını sabırsızlıkla beklediğini söyleyin ve dersler biter bitmez onu almaya geleceğinizi ya da servis aracına bindireceğinizi özellikle belirtin. Endişesini, sıkıntısını artıracağı için kaygılandığınızı ve üzüldüğünüzü belli etmemeye çalışın.

Özellikle aşırı koruyucu ailelerde büyüyen tek çocukla, okulöncesi eğitimi görmemiş olan çocukların okula başlama dönemindeki uyum süreleri uzayabilir.

Eve gelince okulda yaşadıklarıyla ilgili çocuğunuzla konuşun. Her okul dönüşü eğer isterse olan biten her şeyi size anlatmasına izin verin. Bu, çocuğunuzun okul yaşamına duyduğu ilgiyi pekiştirmek için en iyi yoldur ve okula karşı duyması gereken hevesin, öğrenme isteğinin gelişmesine yardımcı olur. Ne var ki, okul çıkışı hem fiziksel hem de duygusal olarak çok yorgun olabileceğini ve tüm ayrıntıları hemen anlatmayabilir. Sabırlı olun, onu eve götürün, içecek ve yiyecek bir şeyler verin ve sonra kendi istediği zaman okul gününü size anlatmasına izin verin.

Bir sonraki gün için çocuğun giysileriyle, çantasının önceden hazırlanmış olması, ertesi sabahın telaşlı geçmesini önler. Çocuk birkaç hafta içinde bu düzene yavaş yavaş uyum sağlayacaktır ve zamanla, sabahları onu okula hazırlarken daha az zaman harcarsınız. Uyandığında yorgun olmaması için, yeterince erken yattığı ve erkenden uyandığı sürece sabah hazırlıkları gerginlikten uzak olacaktır.

Okul Öncesi Velilere Öneriler:
Okul kıyafetlerinin alınması son ana bırakılmamalıdır.

Ebeveynler okulun başlamasını stres olarak görmemeli ve bunu başkalarına telefonda bile söz etmemeli. Bu durum çocukları ters yönde etkileyebilir.

Okul naklini yaptıran öğrencilerin okul başlamadan önce yeni okulunu ziyarete giderek öğretmenleriyle tanıştırılması sağlanmalı. Bu sayede ilk gün kaygısını yaşamaz.

Çocuklara okul dışı etkinlikler sağlayarak okula adaptasyon dönemi tanıyıp bir ay sonra derslere tam olarak çalışmaya başlamalıdır. Tatilden okula yumuşak geçiş olmalıdır.

Tatilde uyku saati bozulan çocukların düzene girebilmeleri için bir hafta önceden erken yatmaya başlanmalıdır.

Çocuklarda zayıf oldukları konular değil başarılı oldukları konular vurgulanmalı. Bir önceki yıl matematik dersinde zorlanmışsa bu endişe haline getirilmemeli. Her çocuğun gelişim süresi farklı olduğu için değişik kavramlar farklı zamanlarda anlaşılacaktır.

Okul fobisi yaşayan çocuklar okula başlamadan önce çok istekli görünseler bile okula başlama zamanı gelince bu istekleri azalır ve okula gitmek istemezler. Çocuklarda okulda oluşan yoğun sıkıntı ve huzursuzluk hissi nedeniyle okula gitmek istememe ve okulda yalnız kalamama durumuna okul korkusu ya da okul fobisi denilmektedir. Bu durum okula gidişin ilk günlerinde ortaya çıkabildiği gibi herhangi bir zamanda da sonradan ortaya çıkabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir