Maden Suyu Soda Farkı Nedir

Maden Suyu Soda Farkı Nedir Kanser Yapar mı
Maden Suyu Soda Farkı Nedir Kanser Yapar mı

Günümüzde artık yer altı suları artan betonlaşma ve çevre kirliliği nedeniyle kirlenmeye başladı.

Ülkemizde genellikle, gazlı bir içecek olan Soda ile Maden suyu aynı zannediliyor.

Soda ya da gazlı içecek, içinde çözülmüş halde karbondioksit gazı bulunan suya denir. Şekerli veya aromalı sodalı içeceğe gazoz denir. İçilebilen herhangi bir suya karbondioksit eklenirse sodaya dönüşür. Birkaç iyi tanımlanmış yöntemle yarı kimyasal olarak elde edilir, içeriğindeki sıvı açıldığında doğal olarak köpürme özelliği gösterir. Soda sindirimi rahatlatır, daha doğrusu sindirime katkıda bulunur. Bu nedenle özellikle yemekte ve yemek sonrasında tercih edilen içeceklerden biridir.

Maden suyu ise yerin en derin katmanlarından doğal olarak çıkar ve çıktığı yerin jeolojik özelliklerini taşır ve magmadan aldığı karbondioksit gazının basıncı vasıtasıyla yer yüzüne çıkarlar. Yeryüzüne çıkarken geçtikleri katmanlardan mineralleride alırlar bu sayede maden suyu mineral bakımından çok zengin olurken soda mineral içermez.

Maden suyunun özelliği kaynaklandığı coğrafyayla ilişkilidir, sodanın aksine maden suları birbirinden farklı özellikler gösterir.

Maden suyu içine bir dilim limon atarsanız hem sağlık verici hem de dinç tutan bir serinletici elde edersiniz.

Maden suyu ya da sade sodanın en iyi uygulamalarından biri diğer içeceklere katılarak tüketilmeleridir. İçerikteki asit özellikle sindirime de katkıda bulunur.

Yapılan araştırmalarda C vitaminli meyveli soda ya da gazlı içeceklerin içindeki koruyucu madde olarak sodyum benzoat kullanıldığı tespit edildi. C vitami ile sodyum benzoat ısı ve ışığa maruz kaldığında Benzen adlı kanser yapıcı maddeyi üretiyor. Bu durum üretici firmalar tarafından bilinmiyor.

Meyveli sodalar ya da gazlı içeceklerin içinde Benzoaik asit veya sodyum benzoat ile C vitamini bir arada olan (askorbik asit) ürünler zararlıdır.

Benzen, Benzol olarak da bilinen renksiz bir sıvıdır. Havaya çok hızlı bir şekilde karışır ve suda çok az çözünür. Benzen, endüstride plastik üretiminde kullanılan stiren ve fenolün sentezinde başlangıç maddesi olarak, naylon bileşenlerinde, sentetik deterjan üretiminde kullanılır. Uçak benzinlerinde, boya yapmaya yarayan anilinin başlangıç maddesi ve böcek öldürücü olarak da benzen kullanılır. Benzen çevrede yaygın olarak bulunmaktadır. Endüstriyel işlemler çevrede bulunan benzenin temel kaynaklarıdır. Sigara dumanı havadaki benzenin diğer bir kaynağıdır.

Benzen kanserojen bir madde olarak lösemiye neden olmaktadır. Benzen kan kanseri ve diğer kanser çeşitlerinin yanı sıra sinir ve bağışıklık sistemi hastalıklarına, anemiye ve kromozom kayıplarına neden olmaktadır.

İçme suyu genellikle 0.1 ppb’den daha az benzen içerir.

1990’da Gıda ve ilaç idaresi (FDA) bazı alkolsüz içeceklerde bulunmuş olan benzenin askorbik asit varlığında benzoatın parçalanması nedeniyle oluştuğu saptanmıştır.

Benzen, diet içecekler ile vitamin C’nin yüksek oranda bulunduğu içeceklerde en yüksek düzeydedir. Şeker miktarının azlığının bu konuda etkili olduğu belirtilmektedir. Kanseri tetikleyici rol oynayan benzen vitamin C ve Na veya K benzoat ile alkolsüz içeceklerde oluşur.

Her ne kadar rafta uzun süre bekleyen ürünlerde benzen düzeyi 25 ppb olarak bulunsa da daha sonra ısı ve ışığa maruz kalan bu ürünlerde benzen düzeyi 82 ppb’ye kadar çıkmaktadır.

Benzen oluşma eğilimi gelişmekte olan ülkelerde özellikle soda satışlarının yüksek olduğu sıcak ülkelerde en büyük problemdir.

İngiltere ve Almanya’da 2006’da yapılan çalışmada diet içeceklerde benzen oluşumunun en yüksek düzeyde olduğu belirtilmiştir. Bunun nedeni olarak ise şekerin yalıtıcı etkisinin yokluğu gösterilmiştir.

Benzen açısından en yüksek risk taşıyan içecekler aşağıdaki kombinasyonları içerir:
Diet veya şekeri azaltılmış
Benzoat
Askorbik asit veya eritrobiotik asit
Meyve suyu
Turunçgil veya vişne aroması

Alkolsüz içeceklere vitamin C ilave edilmemeli veya doğal olarak askorbik asit içeren meyve sularında Na benzoat gibi koruyucular kullanılmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir