Bakla Ezmesi Yemeği

Bakla Ezmesi Yemeği

Bakla Ezmesi Tarifi

Malzemeler:
1 su bardağı kuru iç bakla
1 kahve fincanı sıvı yağ
1 yemek kaşığı sirke
1 adet yeşilbiber
1 adet kırmızıbiber
1 adet salatalık
2 adet havuç
2 diş sarımsak
Karabiber
Tuz

Hazırlanışı:
Geceden suda bekletilen iç baklaların suyu süzüldükten sonra, bir kap içine su ilave edilerek haşlanır. Kaynama noktasına geldikten sonra altı kısılarak, baklalar iyice yumuşak hale gelene kadar kaynatılır. Kaynamış olan baklanın suyundan 5 yemek kaşığı bir bardağa ayrıldıktan sonra, kalan suyu süzülür. Baklalar, sıvıyağ, sarımsak, sirke, biber, tuz ve ayırdığımız bakla suyu ile birlikte, miksere koyarak koyu kıvama gelene kadar karıştırılır. Karışımın fazla koyu olmamasına dikkat edilmelidir. Hazırlanan karışım, bir kâseye koyduktan sonra ters çevrili şekilde servis tabağına aktarılır. Tabağın kenarlarına ince dilimlenmiş şekilde, biberler, salatalık ve havuç ile süs yapılarak servis yapılır.

Bakla, zengin bitkisel protein ve karbonhidrat içerir. Ayrıca demir ve kalsiyum mineralleri açısından çok zengin olan baklada A, C, B ve B2 vitaminleri de bulunur.

Çekirdeklerinden yemek, taze yapraklarından da salata yapılan baklanın sakız baklası, sultani bakla, bayrampaşa baklası gibi çeşitleri vardır ve Türkiye’nin hemen hemen her yerinde yetişir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir