Baharatların Faydaları Nelerdir

Baharatların Faydaları Nelerdir

Anason gaz sökücü, mide güçlendirici ve öksürük yatıştırıcıdır. Geçmeyen hıçkırıklarda bir bardak anason çayı denenebilir. İştah açıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı olarak kullanılabilir.

Sindirime faydalı bir besin olan biberiye, mide ve bağırsakları uyararak hazmı kolaylaştırır. İdrarı ve bağırsak gazlarını söker. Vücuda zindelik katar. Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur. Migren türü baş ağrılarını hafifletir, çarpıntıyı giderir. Astım ve bronşite karşı faydalıdır. Kansızlığa ve sarılığa iyi gelir. Balık buğulama, soslu tavuk, et yemekleri, haşlama et ve sebzelerde bir tutam yemekle beraber pişirilip sonra çıkarılır.

Defne yaprağının yorgunluk, bronşit, uyutucu, mikrop yok edici, spazm çözücü, mide bağırsak gazı söktürücü, idrar söktürücü, nefes açıcı, terletici, hazmettirici ve uyarıcı özelliği vardır. Soğuk algınlığı sebebiyle meydana gelen kırgınlık, romatizma, ağrılarına faydalıdır. Hamilelere yasaktır.

Fesleğen sakinleştirici özelliğiyle vücudu rahatlatır. Hazımsızlığı giderir. Öksürüğü ve baş dönmesini keser. Ağız içindeki yaralara karşı faydalıdır. Arı sokmasında zehrin etkisini azaltır. Çayı yapılıp içilirse bağırsak gazlarını giderir. Cildi rahatlatır. Fesleğen ile hazırlanan losyonlarda saç derisine masaj yapılırsa saç köklerini güçlendirir. Soslu sebze ve et yemeklerinde, soslarda, çorba, yeşil salatalarda, çeşitli sebzelerde ve omletlerde kullanılır.

Kimyon sinirleri uyarır. İştah açar, hazımsızlığı giderir, mide ve bağırsaklarda gaz birikmesini önler, sinirleri yatıştırır, sinirsel baş dönmelerini keser, anne sütünü arttırır, yüksek tansiyonu düşürür, romatizma ve şişmanlıkta faydalıdır.

Rezene, sindirim sistemiyle ilgili sorunu olanlar, mide ve gaz rahatsızlığı bulunanlar, soğuk algınlığı olanlar, öksürüğü kesilmeyenler, emzirme döneminde olan anneler, anne sütünü artırmak isteyenler, bebeğinde devamlı gaz durumu olan anneler ve sinirlerini yatıştırmak isteyen kişiler için iyi bir şifa kaynağıdır.

Tarçın ferahlık verir ve iştah açar, el ve ayaklardaki titremeleri ve damar tıkanıklığını önler, mide rahatsızlıklarına ve karın ağrılarına iyi gelir. Soğuk algınlığı ve nezleye karşı yararlıdır, kan şekerini dengeleyen Tarçın, şeker hastaları için çok faydalıdır. Bal ve limonla karıştırılıp yenirse boğaz yanmasına iyi gelir. Genellikle sütlü tatlılarda, salep, boza ve pastalarda kullanılır.

Tarhun otu vücutta biriken fazla tuzu ve suyu atmanıza yardımcı olur, sindirim salgılarını arttırarak sindirim sisteminin çalışmasını kolaylaştırır, mide ve bağırsaklarda oluşan gazları giderir, idrar söktürücü özelliği vardır, iştahı açmaya yardımcı olur, mikroplara karşı koruyucu anseptik özelliği vardır, kramp sorunlarını çözer, hıçkırığı anında keser, kan yapar. Sebze çorbalarında her türlü salata ve soslarında kullanılan bitki yemeklere çeşni katar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir