Atatürk Geleceği Doğru Analiz Edip Halkına Önderlik Etti

Atatürk Geleceği Doğru Analiz Edip Halkına Önderlik Etti

Karşıyaka Belediyesi ve 1881 Derneği, Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın 14 Ocak 1923 yılında Karşıyaka’da vefat etmesinin yıldönümü nedeniyle etkinlik düzenledi.

Karşıyaka Belediyesi’nin 1881 Derneği işbirliğiyle düzenlediği Zübeyde Hanım ve Atatürk konulu konferansa katılan Prof. Dr. Kemal Arı, ülkemizin içinde bulunduğu bu dönemde Atatürk’ü daha iyi anlamaya ihtiyaç duyulduğunu belirterek “Atatürk, geleceği doğru analiz edip halkına önderlik etmiştir. Günümüzde yaşanan karmaşıklıkta Atatürk’ü daha iyi anlamaya ihtiyaç vardır.

Atatürk, bir yandan ülkenin düşmanlardan kurtarılması için mücadele ederken, bir yandan da annesiyle yakın diyalog içindeydi. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra ülkenin aydınlanma devrimleri gerçekleştirilirken Zübeyde Hanım da her zaman oğluna destek olmuştur. Zübeyde Hanım, ülkemizin kurtuluşunu sağlayan Mustafa Kemal Atatürk’ü dünyaya getirmiş örnek bir annedir. Onun yetiştirdiği evladı Atatürk, ülkemizin gidişatını değiştirmiştir. Karşıyaka ve İzmir için çok önemlidir. Atatürk devrimlerine inananlar olarak O’nu daha iyi anlamaya ve ilkeleri etrafında kenetlenmeye ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Konya(Karaman) Yörük Türkmenlerindendir.

Rumeli fethedildikten sonra Türkleştirildiği için Mustafa Kemal’in hem baba, hem de anne tarafının soyu Anadoludan Rumeliye göç etti.

Konya(Karaman)’dan gelen Atatürk’ün dedeleri, Makedonya Cumhuriyeti’nde Arnavutluk sınırına yakın yerdeki Debre şehrine bağlı bir nahiye olan Kocacık’a yerleşmişlerdir.

Daha sonra Atatürk’ün annesi Zübeyde hanımın babası Sofizade Feyzullah Ağa, Yunanistan’ın Selanik yakınlarındaki Lankaza’ya göç eder ve bir çiftlik sahibi olur.

Balkanlar’da fethedilen yerlerin Türkleştirilmesi için göç ettirilen ailelerin Konya bölgesinden gelenlere Konyarlar adıyla resmi kayıtlara geçirilmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir