Astım Olan Çocuklar Soğuk Havaya ve Bulaşıcı Hastalıklara Dikkat Etmeli

Astım Olan Çocuklar Soğuk Havaya ve Bulaşıcı Hastalıklara Dikkat Etmeli

Soğuk havalardan en fazla etkilenenler astımlı çocuklar.

Kış mevsimine girilmiş olan bu dönemlerde özellikle bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski artabilir.

Çocukların her türlü alerjik astım atakları en sık kış mevsiminde tetikleniyor.

Astım atakları kışın daha sık ortaya çıkabilir. Kışın dışarı çıkıldığında teneffüs edilen soğuk hava astım krizini tetikleyebilir. Ayrıca kış aylarında daha yaygın olan gribal enfeksiyonlar astım alevlenmelerine neden olabilir.

Astımlı çocuklar bu mevsimde kalabalık ve kapalı ortamlarda uzun süre bırakılmamalı.

Çocukların bağışıklık sistemi güçlendirilerek bol sebze ve meyve tüketmesi sağlanmalı. Ayrıca astımlı çocuklar hasta insanlarla yakınlaşmamalı. Çocuklar, çok soğuk havalarda zorunlu olmadıkça dışarıya çıkarılmamalı.

Nezle, grip gibi bulaşıcı hastalıklar hastalığa yakalanmış olan kişiler için baş edilmesi gereken, hastalığa yakalanmamış kişiler için ise korunulması gereken bir durumdur.

Bu önlemlerin yanı sıra, genel sağlık önerilerini bilmek ve uygulamak kişilerin bağışıklık sisteminin güçlü olması açısından önemlidir.

Solunum yolu ile bulaşan hastalıklarda soğuk algınlığı bir çeşit mikropla oluşan ve en sık görülen kış hastalığıdır. Yaklaşık 200 çeşit virüs, bu hastalığa neden olur. Nezle diye adlandırılan hastalık da bu gruptadır. Virüslerle karşılaştıktan 24-72 saat kadar sonra boğaz ağrısı, boğazda kuruluk ve kaşıntı hissinden sonra hızla burun akıntısı, burunda tıkanıklık, hapşırma, öksürük ve halsizlik meydana gelir. Hastalık solunum yoluyla bulaşır ma gözden kaçan önemli bir bulaşma yolu da kirli ellerdir. Ağız ve burun salgılarının bulaştığı eşyalarla temas sonucu mikrop kolayca dağılır. Soğuk algınlığı bebekler ve yaşlılar için daha tehlikeli olabilir. Özellikle kreş ve okula giden küçük çocuklar risk altındadır.

Hastalıktan korunmak için el temizliğine dikkat edilmelidir. Eller sık sık yıkanmalı, hastalıklı kişilerin olduğu kapalı ortamlardan ve yakın temastan kaçınılmalıdır. Soğuğa karşı kişisel önlemler alınmalıdır. Ayrıca yeterli dinlenme ve beslenme de bağışıklık sistemini güçlü tutmak aşısından dikkat edilmesi gereken konulardır.

Kalp hastalıkları, astım ve şeker hastalığı gibi sık görülen kronik (süregen) bazı hastalıklar ile ilgili olarak da kış mevsiminde dikkatli olmak gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir