Amerikalılar Bakterilerin İletişimini Duyan Bir Virüs Keşfedip Bu Virüsü Yönetmiş

Amerikalılar Bakterilerin İletişimini Duyan Bir Virüs Keşfedip Bu Virüsü Yönetmiş

Amerikalılar Bakterilerin İletişimini Duyan Bir Virüs Keşfedip Bu Virüsü Yönetmiş

Amerikan Princeton Üniversitesi Profesörü Dr. Bonnie Bassler ve öğrencisi Justin Silpe, VP882 adındaki bakterilerin arasındaki iletişimi duyan bir virüs keşfederek bu virüsü çeşitli bakterileri yok etmek için yönetmeyi başardı.

Bir bakteriye giren virüs bunu yok edip veya içerisinde yaşamak için bir tercih yapması gerekiyor. Virüsler için bakteriyi yok etme süreci çoğalmalarıyla başlıyor ancak bakteriyi yok eden virüs içerisinde yaşamak için yeni konakçılar bulmak zorunda kalacağından virüs için bakteriyi yok etmek riskli bir karar.

Bakteriler ise çeşitli kimyasal maddeler aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurabiliyor. Birlikte hareket etmeye başlamadan önce yeterli sayıya ulaşmayı bekliyor.

Amerikalı araştırmacıların keşfettiği VP882 virüsünün en önemli özelliği, bakteriler arasındaki iletişimi duyarak konakçısını yok etmek için en uygun zamanı belirleyebilmesi. Virüs, etrafında yeterli sayıda bakteri olduğunu duyduktan sonra içerisinde yaşadığı konakçıyı yok etmeye başlıyor. Böylece bakteri öldükten sonra ortada kalan virüsler kendilerine yeni konakçılar buluyor.

Amerikalı araştırmacılar, VP882 virüslerini yanlış bilgilendirerek istedikleri zaman içinde yaşadıkları bakteriyi yok etmeyi başarmış. Üstelik bu virüslerin kolera bakterisi (Vibrio cholerae), gıda zehirlenmelerine yol açan Salmonella ve çeşitli sindirim sistemi hastalıklarına neden olan E. coli bakterilerini yok ettikleri görülmüş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir