Alfred Nobel Kimdir Neyi Bulmuştur Hayatı Kısa Bilgi Ödülü Niçin Ve Kimlere Verilir Kısaca Bilgi

Alfred Nobel Kimdir Neyi Bulmuştur Hayatı Kısa Bilgi Ödülü Niçin Ve Kimlere Verilir Kısaca Bilgi

Alfred Nobel Kimdir Neyi Bulmuştur Hayatı Kısa Bilgi Ödülü Niçin Ve Kimlere Verilir Kısaca Bilgi

Petrol ve silah satışlarıyla zengin olan Dinamiti icat eden kimyager Alfred Bernerd Nobel, dinamiti dünyadaki bütün ordular birbirlerini havaya uçursun ve dünya askersiz kalsın diye icat ettiğini açıklamış.

Dinamitle ilgili çalışmalar yaptığı sırada laboratuarda oluşan patlama sonucu abisi hayatını kaybetti. 1888 yılında haber ajansları Alfred Nobel’in ağabeyi yerine yanlışlıkla onun adıyla Ölüm Taciri Öldü şeklinde haberler ve yorumlar yaptı.

Alfred Nobel okuduğu bu haberlerle gelecekte, bir ölüm taciri olarak anılacağını öngördü.

Yaşamı boyunca gaddar ya da ruhsuz olarak nitelendirilen Alfred Nobel, tüm bunların önüne geçmek için tüm servetini ödüllere bıraktı.

Nobel, 1896 yılında San Remo’da beyin kanaması geçirip öldüğünde yanında hizmetçisinden başka kimse yoktu.

Bu ödüller, fizik, kimya, tıp ya da fizyoloji, edebiyat ve barışa hizmet olmak üzere toplam beş dalda verilecekti. Bu ödüller genellikle bu ödülleri hak etmeyen insanlara verilmektedir. Pek çok eleştirmen ve okuyucu Nobel kurumunu eleştirmekte, İsveç Akademisi’nin kararlarını ve gerekçelerini doğru bulmamaktadır ve kararların arkasında genellikle siyasi nedenler olduğu belirtilmektedir. Bu iddiaların doğruluğu Nobel’de yaşanan skandallar silsilesiyle ortaya çıkmış oldu. Çok sayıda isim istifa etmek zorunda kaldı.

1900 yılında İsveç hükümetinin Nobel Vakfı’nı kurmasıyla, Nobel Ödülleri düzenli olarak verilmeye başlandı.

İsveç Akademisi üyeleri tarafından, adaylar değerlendirilirken Fransızca, Almanca, Çince gibi diller dışında çok çeşitli dillerin çalışılmadığı görülmektedir.

İsveç Akademisi’nin içyapısını değişmeden, Nobel komitesinin üyeleri her yıl ya da üç veya beş yılda bir değiştirilmeden, jüri içindeki düşüncelerin çeşitliliği sağlanamaz.

Nobel Ödüllerini veren kurumlar ve özellikleri şu şekildedir:
Norveç Nobel Komitesi, Karolinska Enstitüsü, İsveç Akademisi, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir