Akne nasıl oluşur nasıl tedavi edilir

Akne nasıl oluşur nasıl tedavi edilir

Hormonal değişiklik, genetik faktör, ölü hücre, çevre etkisi ve ilaçlara karşı cildin gösterdiği etkiler nedeniyle akneler oluşabilir.

Ergenlik ve hamilelik gibi dönemlerde hormonlar büyük değişimler yaşar. Ergenlik döneminde vücut androjen hormonu üretmeye başlar, bu ciltte yağlanmaya neden olur. Hamilelik döneminde de androjen sivilce oluşumuna neden olur. Ayrıca stres, depresyon durumu daha kötü hale getirebilir, adet dönemi de akne oluşumunun arttığı dönemler arasındadır.

Cildin aşırı yağ üretmesi kıl köklerini tıkar ve akne oluşumuna neden olur, bu dengesizlik androjen olarak adlandırılan birçok hormonun üretilmesiyle meydana gelir. Hormonlardaki bu değişiklik de kendini akne olarak gösterir.

Ölü hücreler genellikle ciltten atılır fakat cildin altında birikirlerse yağ ile birleşerek akne oluştururlar.

İstenmeyen bakterilerle savaşmak için vücut beyaz kan hücrelerini savaşmak için gönderir. Cilt bu hücrelere iltihap ile karşılık verir, bu ise sivilcilerin mor, kırmızı renkler almalarına, ağrı yapmalarına ve akneye dönmelerine neden olur.

Bazı dış etkilerde akne oluşumuna neden olur. Kozmetik ürünleri, özellikle yağ özlü nemlendiricilerin kullanımı, sıcak ve nemli ortamlar, beslenme.

Özellikle hormonlarla ilgili ilaçlar akne oluşturur.

Tedavi
Limon yağı bir pamukla cilde sürülür temizlenirse gözenekler açılır akneler önlenir. Yağlı ciltteki fazla yağı alır cildi en iyi temizleyip arındıran bitkisel ürünlerdendir.

Beslenmenin akne oluşumundaki etkisi bilimsel olarak kanıtlanmasa da önemli bir rolü olduğu gerçektir. Süt ürünleri ve iyotlu gıdalar risk içeren gıdalardandır. Ayrıca yağlı yiyecekler, çikolata da bu ürünler arasında sayılabilir. Cildi derinden temizlemek olumlu etkisinin yanında enfeksiyona sebebiyet verebileceği için kötü bir yöntemdir. Bu şekilde sadece yüzey temizlenirken derinde bakteriler kalabilir ve daha çok yayılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir