Sırbistan Seçimi Sonrası Kosova’nın Dikkatli Olması Gerekiyor

Kosova-Sırbistan savaşı tehlikesi

Sırbistan’da yapılan seçimleri Aleksandar Vucic’in partisi ezici bir çoğunlukla kazanırken muhalefet partileri oy çalındığını belirterek seçimlerin iptalini istiyor. Avrupa Konseyi seçim gözlemcileri başkanı adil bir seçim olmadığını Belgrad’daki zaferin muhalefetten çalındığını belirtirken, AGİT gözlemcileri tarafından çok sayıda usulsüzlüğün dile getirildiği bir rapor hazırlandı.

Sırbistan’ı on yıldan fazla bir süredir yöneten diktatör lider Vucic, siyasi kariyeri boyunca Sırp olmayanlara yönelik saldırıları destekleyen aşırı milliyetçi bir kişi olarak bilinirken son dönemde gerilimin arttığı Kosova’da Sırpları savunma rolünü oynuyor.

Kosova hükümetinin Sırbistan sınır geçişleri için aldığı kararlara Sırp azınlığın tepki vermesi sonucu, ülkenin kuzeyinde gerilim yaşanmakta.

2008 yılında bağımsızlığını ilan eden Kosova nüfusunun yüzde 90’ından fazlası Arnavutlar’dan oluşmakta ancak ülkenin kuzey bölgelerinde bulunan azınlık Sırplar Kosova’nın bağımsızlığını tanımıyor ve sürekli gerginlik çıkarıyor.

Kosova’yı 100’den fazla ülke tanırken Rusya tarafından desteklenen Sırbistan’da şaibeli seçim sonucuyla birlikte Vucic’in yeniden aşırı milliyetçi tavrını takınarak ve Rusya lideri Putin’e güvenerek Kosova’ya saldırma tehlikesi ortaya çıkması olası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir