Adalet Divanı İngiltere’nin Kontrol Ettiği Chagos Takımadalarını Mauritius’a Devretme Çağrısı Yaptı

Adalet Divanı İngiltere'nin Kontrol Ettiği Chagos Takımadalarını Mauritius'a Devretme Çağrısı Yaptı

Adalet Divanı İngiltere’nin Kontrol Ettiği Chagos Takımadalarını Mauritius’a Devretme Çağrısı Yaptı

Hint Okyanusunun ortasında stratejik bir konumu bulunan Chagos Takımadaları, Hindistan Yarımadasının ucundan yaklaşık bin 600 kilometre güneyde yer alan bir ada grubudur. Toplam yüzölçümü 60 kilometrekaredir. Doğuya bakan bir yarımay oluşturan takımadalar, kuzey uçtaki Salomon Adalarından başlayarak Peros Banhos Atolü, Three Brothers, Eagle ve Dangers adaları, Egmont Adaları ve grupraki en büyük kara kütlesi olan Diego Garcia Atolü olarak sıralanır.

Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), İngiltere’ye 1814’ten beri kontrol ettiği Chagos takım adalarını Mauritius’a geri vermesi yönünde çağrı yaptı. Lahey merkezli mahkeme, adalarda yaşayan nüfusun 1970’lerde Amerika’nın hava üssü kurması için göç etmeye zorlandığı hatırlatıldı.

Bölgedeki kıyı ve ada devletleri BM kararları doğrultusunda okyanusun barış kuşağı konumunu korumak isterken, Amerika ve İngiltere, başta Diego Garcia olmak üzere bu adaları hava ve deniz araçları için yakıt ikmal ve takviye üssü olarak kullanmaktadırlar.

1970’li yılların başlarında İngiltere, adaların en büyüğü olan Diego Garcia’yı Amerika’ya kiralayarak, burada yaşayan yaklaşık 2 bin yerliyi Mauritius ve Seyşel Adaları’na tahliye etti.

2016’da İngiltere, Amerika’nın 2036 yılına kadar Diego Garcia’daki kira süresini uzattı ve kovulan adalıların geri dönmeyeceğini açıkladı.

Diego Garcia adası, 1991’den bu yana Irak ve Afganistan krizlerinde önemli bir rol oynayarak Amerika’nın uzun menzilli bombardıman uçakları için liman işlevi görevi görmüştü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir